

BRAZÍLIE CERRADO BLACK DIAMOND - zrnková káva
Jako nedostupný diamant, jako vzácná delikatesa, jako vysněné království. Šálek téhle kávy rozehraje fantazii a nabídne vám, co zrovna potřebujete. Sladkou šťavnatost, bohaté tělo a chutě čokolády, mandlí i oříšků. Kávová specialita z farmy Vista Alegre sklízí vavříny na soutěžích, je poptávána mezi baristy a nachází si pevné místo v domácnostech gurmetů. Přidejte se do vybrané společnosti obdivovatelů brazilských černých diamatů.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Brazílie Cerrado Black Diamond se vyznačuje plným tělem a chutí přesně tak vyváženou, že jí nic nechybí a nic nepřebývá – šťavnatost doplňuje sladkost, kyselinku korunuje čokoláda, mandle doplňují lískové oříšky. Pokud dáváte přednost přípravě nápoje ve french pressu nebo milujete silné espresso, je tohle káva přesně pro vás. Jelikož jde o arabiku, očekávat můžete cremu jemnou, nižší, ale soudržnou a nadýchanou.
Původ kávy
Vždycky je zajímavé zjistit, jakou cestu si káva našla do té které země nebo oblasti. Pro region Serrano Mineiro bylo zemědělství, natož kávové, dlouho pouhým snem. Letité sucho a nepřipravenost obyvatel kopcovité krajiny na pěstování plodin změnily až vládní plány z roku 1960. Díky zavlažování se mohli obyvatelé začít věnovat nejen chovu hovězího dobytka, vědcům a rolníkům se navíc podařilo stimulovat půdu tak, že se stala mimořádně vhodnou k pěstování právě kávovníků. Jejich zrna vynikají úžasnou a neopakovatelnou chutí a bývají zpracována poněkud netypicky – suchým procesem.
V regionu Serrano Mineiro se pěstování kávy věnuje 4 500 producentů, kteří své plantáže obhospodařují v nadmořské výšce 800 - 1 300 metrů. Na výsledek má samozřejmě vliv nejen jejich pečlivá každodenní práce, ale také podnebí, tedy horká a vlhká léta střídaná mírnými a suchými zimami. Všichni místní farmáři musí být sdruženi v uskupení Cerrado Mineiro Coffee Federation. Stejně jako José Renato Rodrigues Alves, z jehož plantáže káva Brazílie Cerrado Black Diamond pochází.
Farmu Chacara Vista Alegre převzal mladý muž po svém otci a velmi záhy nato se rozhodl přihlásit „svou“ kávu do prestižní soutěže Cup of Excellence 2014, nejzásadnějšího klání celé Brazílie. Jeho rodiče to považovali za čiré bláznovství, nicméně José Renato s kávou z rodinné farmy uspěl a umístil se na skvělém pátém místě. To vyšvihlo plantáž mezi brazilskou špičku a samozřejmě vyvolalo obrovskou celosvětovou poptávku. K 2,5hektarové plantáži přidal José Renato další hektar půdy a na rozvoji svého podniku bez přestání pracuje. Nedávno se rozrostla i jeho rodina – na svět přišel Benjamin, následník farmářského řemesla.
Kávu dělníci na farmě sklízejí ručně a nechávají ji 24-36 hodin na slunci „zavadnout“. Po odstranění defektních nebo jinak nevhodných bobulí sklizeň převezou na takzvaná africká lůžka, tedy cementové terasy, na něž plody rozloží ve středně tenké vrstvě. Tak kávu suší až do chvíle, kdy dosáhne 13,5procentí vlhkosti. Nakonec mechanicky odstraní suché slupky a uvolněná zrna očistí.
Na závěr snad jen dodejme, co porota soutěže Cup of Excellence 2014 na kávě z farmy Chacara Vista Alegre ocenila: aroma vanilky, broskví, jablek, muškátu, melounu a také čínských hrušek, malin, borůvek, medu a fíků. Odborníky zaujala jemná, čirá, ananasová, zároveň mléčná kyselinka a tělo kávy popsali jako silné, velmi komplexní, hladné, elegantní a dobře vyvážené.
Všechny nuance si nejlépe vychutnáte v espressu nebo nápoji připraveném ve french pressu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























13. 12.
5. 1.
27. 11.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
