BURUNDI KINYOVU PROFILE - zrnková káva
Je libo trochu exotiky? Citrusy a skořice zabalené v kávovém rouše jsme přivezli ze samého srdce Afriky. Pro tropické Burundi ležící na severovýchodním břehu jezera Tanganika je káva hlavním exportním artiklem. Místní farmáři její kvalitě proto věnují velkou pozornost, což dokládá i tato stoprocentní arabika.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
O kávě z Burundi kolují informace, že má velký potenciál. Díky divokým a zároveň jemným tónům patří mezi kávy s osobností. Po ochutnání jasně rozeznáme podmanivé souznění citrusových plodů doplněné špetkou skořice. Tato káva se výborně hodí k přípravě jednodruhového espressa. Jeho crema je kompaktní, skvěle nadýchaná.
Původ kávy
Burundi je stát se 17 provinciemi, který leží mezi Rwandou, Kongem a Tanzanií. Jeho klima ovlivňuje blízkost rovníku a nadmořská výška 800-2000 metrů. Díky tomu má oblast příznivé podmínky pro zemědělství, čehož využívá naprostá většina obyvatel ke své obživě. Nejdůležitější exportní plodinou země je právě káva, která na světových trzích raketově stoupá.
V Burundi se pěstuje převážně vysoce kvalitní odrůda Bourboun. Kávovníkové keře (Coffea arabica) přivezli do země Belgičané, kteří až do roku 1962 Burundi spravovali. Soukromé zpracovatelské závody se v tomto středoafrickém státě profilovaly až po občanské válce v roce 2006. Malí farmáři se starají zpravidla o 300 až 400 rostlin kávovníků, sklízejí je průběžně po celou dobu vegetace (červen-září) a většinou k tomu nepoužívají žádné stroje. Plody kávovníků připomínající třešně zpracovávají takzvanou promytou neboli mokrou cestou.
Červené dužiny je farmáři zbavují protlačením (spolu s vodou) přes speciální drticí plechy. Fermentace probíhá ve vodě přes noc, následně jsou kávová zrnka sušena. Místní lidé k tomu využívají „africké postele“ – vyvýšená prodyšná lůžka, na něž se káva navrství do maximální výšky 5 cm. Důležité je stálé obracení, jinak káva plesniví.
Naši kávu pražíme až v okamžiku, kdy si ji objednáte. Proto je maximálně čerstvá a aromatická.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
21. 10.
21. 10.
31. 8.
21. 8.
20. 8.
21. 7.
1. 7.
22. 6.
1. 6.
12. 5.
17. 3.
27. 2.
27. 2.
12. 8.
29. 5.
30. 10.