Čekanková káva se špaldou a reishi
Jak chutná kompozice pražené čekanky, výživné špaldy a houby reishi? Na každý pád je velmi podobná kávě. Neobsahuje ovšem kofein, takže si ji můžete dopřát, kdykoli budete chtít. Nápoj je příjemný, hořkosladký, trochu oříškový. A navíc - příznivě podporuje normální činnost srdce a celé oběhové soustavy.
Složení
Čekankový kořen, Špalda, ReishiNálev a chuť
Čekanková káva se špaldou a reishi se vyznačuje plnou chutí s lehkými tóny oříšků a obilovin, které doplňuje mírně hořkosladký pudrový prášek reishi. Tento nápoj je ideální pro ty, kteří hledají relaxaci bez povzbuzení kofeinem.
Původ
Dvě byliny a jedna houba – to je složení Čekankové kávy se špaldou a reishi, kávoviny, která vám kromě skvělé chuti předá i řadu cenných látek. Pojďme si každou surovinu podrobně popsat.
Čekanka (Cichorium intybus) je vytrvalá rostlina patřící do čeledi Asteraceae. Má nápadné modré květy, pochází z Evropy, ale byla zavlečena do Ameriky a Austrálie. Listy čekanky můžeme použít k přípravě salátů, kořeny lze vařit a konzumovat například s máslem.
Obsahují inulin, škrobovitou látku s mírným projímavým účinkem. Rostlina je také bohatým zdrojem beta-karotenu. Mezi schválené zdravotní účinky čekanky patří podpora normální činnosti srdce a cév.
Pokud jde o čekankovou kávu, ta se vyrábí pražením, mletím a vařením čekankových kořenů. Výsledný produkt má bohatou, zemitou a oříškovou chuť. Stal se oblíbenou náhražkou kávy, která je bez kofeinu a lze ji používat samostatně nebo dokonce smíchanou s kávou pro doplnění její chuti.
Špalda (Triticum spelta) je starobylý druh pšenice pěstovaný od přibližně 5000 let př. n. l. V Evropě byla důležitou potravinou od doby bronzové až po středověk. Dnes roste jako reliktní plodina ve střední Evropě a v severním Španělsku. Špaldová pšenice má dlouhé štíhlé listy a duté stonky s klasem, který obsahuje dvě světle červená zrna. Špaldová pšenice je výživově hodnotná, obsahuje fosfor, hořčík a další důležité vitaminy a minerály.
Reishi, kterou můžete znát také jako „červenou houbu“ (má charakteristickou červenohnědou až purpurovou barvu), je druh houby parazitující na odumřelých listnatých stromech a pařezech s tvrdým dřevem. Má lesklý povrch, na který odkazuje svým botanickým názvem lesklokorka lesklá (Ganoderma lucidum). Najdeme ji v různých asijských zemích, kde má mnoho názvů jako Ling Zhi, Nam Linh Chi nebo Yeong Ji. Reishi se nekonzumuje čerstvá kvůli své dřevité struktuře. Běžně se ale zpracovává do extraktu, suší pro přípravu čaje nebo se z ní vyrábí prášek. Reishi je zdrojem vitaminů skupiny B a aminokyselin, po staletí ji lidé oceňují především pro podporu normální funkce oběhové soustavy a normální hladiny cholesterolu v krvi.
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Čekankovou kávu se špaldou a reishi zalijte vodou o teplotě 90-100 °C v poměru 2g na 100 ml vody.