ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY PERU ORIGIN HOŘKÁ 61%
Čokoládové pecičky s báječně vyváženou chutí čistých kakaových bobů můžete rozpustit v horkém mléce, můžete je přidat do snídaňové kaše nebo si je jako zdravou svačinku nasypat na ovocný salát. Každému pokrmu i nápoji přidají atraktivní čokoládovou hořkost, lehkou sladkost a mírnou kořeněnost. Jistě potěší i nula procent alergenů, zato vysoký podíl kakaové hmoty!
Složení
Kakaová hmota Peru 61%, CukrChuť
Čokoládové čočky Peru origin hořká 61 % vynikají skvěle vybalancovanou chutí čistých kakaových bobů. Najdete v ní jak typickou čokoládovou hořkost, tak lehkou sladkost a mírnou kořeněnost. Co v této čokoládě rozhodně nezaznamenáte, je vanilka nebo sója. Žádná z nich k čočkám totiž přidána nebyla.
Původ
Kdybychom chtěli poctivě popsat historii konzumace čokolády, museli bychom začít u kakaových bobů. A to v období někdy před 3 tisíci lety. Už tehdy jejich kouzlo objevili příslušníci domorodých kmenů obývající amazonské pralesy. Inkové žijící v Peru kakaovníky pravé (Theobroma cacao) dokonce záměrně pěstovali a z jejich plodů připravovali léčivý, posilující nápoj, často používaný k rituálním účelům.
Kakaovníky dorůstají do výšky až 8 metrů, jsou stálezelené, jejich listy mají tmavou barvu a délku kolem 30 centimetrů. Po odkvětu se na větvích objevují plody – oválné bobule se zvrásněným povrchem. Nejčastěji mívají žlutou barvu, výjimkou ale nejsou ani plody červené nebo hnědé. Uvnitř plodů se, uloženy v měkké dužině, nacházejí dvoucentimetrová semena. Právě ta je potřeba z plodů vyjmout (což mimochodem není úplně snadné) a zpracovat. To znamená nechat fermentovat čili kvasit.
Celý postup vypadá přibližně takto: Semena dělníci sesypou na hromady nebo do dřevěných beden a ponechají je tak několik dní. Během nich se uskuteční žádoucí kvasné procesy, jejichž výsledkem je zvýraznění chuti a aroma bobů. Pak mohou sklizeň rozložit na betonové terasy a za občasného obracení nechat na slunci usušit. Když je vše v pořádku a boby mají ideální parametry, zabalí je do pytlů a odešlou ke zpracování. Teprve v továrnách je z bobů vyrobena kakaová hmota, kakaový prášek a kakaové máslo. Jejich mícháním a složitým technologickým postupem vzniká základ čokolády.
Jako ve všech jiných případech, i tady platí – dobrého pomálu. Čokoláda je mimořádně bohatá na řadu zdraví prospěšných látek, přesto bychom se jí neměli krmit od rána do večera. Její kalorické hodnoty jsou totiž vyšší, než běžně potřebujeme. Zároveň však čokoláda obsahuje značné množství antioxidantů, železa, hořčíku, mědi a manganu, nachází se v ní zinek, fosfor, selen, i draslík. Nezapomeňme ani na theobromin s povzbuzujícími účinky.
Doporučujeme vybírat čokoládu kvalitní, se zřejmým původem a ideálně v co nejčistší podobě. Volte pro sebe a své blízké to nejlepší, abyste využili všech benefitů, které vám může jakostní čokoláda poskytnout.
Upozornění
Pokud si čokoládu objednáte během skutečně horkých letních dnů, může se stát, že při přepravě dojde k jejich deformaci nebo částečnému roztavení. Na kvalitu čokolády nemá tato změna vliv. |
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Tyto čokoládové čočky se hodí pro přípravu nápojů, dezertů i nejrůznějších kaší. Díky vyšší viskozitě se uplatní také při výrobě cukrářských dekorací.
Energetická hodnota: | 2226 kJ / 534 kcal |
Tuky: | 33 g |
z toho nasycených: | 19,8 g |
Sacharidy: | 46,2 g |
z toho cukry: | 38,2 g |
Vláknina: | 8,9 g |
Bílkoviny: | 8,7 g |