

EKVÁDOR ALTURA BIO - zrnková káva
V Ekvádoru se můžete kochat koloniální architekturou, divokou džunglí nebo dlouhými plážemi. Káva této rovníkové země je podobně interesantní. Najdete v ní svěžest ovoce i sladkost karamelu, připravíte z ní dokonalé espresso i fantastické cold brew. Mokré zpracování kávových zrn je příslibem lehkého těla s příjemnými kyselinkami.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Ekvádor Altura BIO patří ke středně kyselým, proto se připravte na jemné kyselinky, které nádherně umocňují broskvově-karamelový základ její chuti. Káva je sladká, vyvážená a lehce kořeněná. Crema je světlá, jemná, ale kompaktní.
Původ kávy
Předně je nutné zdůraznit, že tato káva vyrostla na půdách hnojených výhradně přírodně a před případnými škůdci ji farmáři chránili pouze biologickými způsoby. Certifikovaná farma v provincii Zamora-Chinchipe, která se nachází v regionu Loja, tak může díky ohleduplnému vztahu k životnímu prostředí označovat svou kávu značkou BIO.
Ekvádor se pěstování kávovníků věnuje od roku 1860 a dnes je jednou z 15 zemí, které exportují jak arabiku, tak robustu. Od roku 2012 vyváží kávu do 29 zemí světa, 80 procent putuje do Ruska, Polska, Německa, Kolumbie, Itálie a Nizozemska. Pěstováním, sklizní a zpracováním kávy se v Ekvádoru živí asi půl milionu lidí, což je zhruba 1 z 8 ekvádorských farmářů. Kávovníky jsou pěstovány v několika oblastech (Intag, Pacto, Zaruma, Orellane…), ovšem i sami Ekvádorci tvrdí, že nejlepší káva v zemi roste v regionu Loja, nedaleko národního parku Yacuri. Lokalita s vysokou nadmořskou výškou, vysokou vlhkostí a kvalitní sopečnou půdou produkuje kávová zrna nejvyšší kvality.
Farmáři v Zamora-Chinchipe sklízejí kávu zásadně ručně, a to od dubna do srpna. Sbírají pouze nejčervenější plody. Na plantáže vyrážejí ráno, po natrhání třešně nechávají odpočinout a až po několika hodinách zpracovávají takzvaným promýváním. Třešně nasypou do vody, protlačí drticími plechy a zbaví tak slupek i části dužiny. Poté jsou kávová zrnka namočena na přibližně 10 hodin v kvasných nádržích. Nakonec je potřeba kávu asi 8 dní sušit na takzvaných afrických lůžkách. Jakmile dosáhne vlhkost zrnek 14 procent, přesypávají se na betonové terasy, kde jsou dosušena. Promývání neboli mokré zpracování (washed, wet-processed) je velmi šetrný způsob výroby kávy nejvyšší jakosti. Podporuje její svěží, ovocné tony.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BELGICKÉ PRALINKY zrnková káva

ROBUSTA INDIA MONSOONED zrnková káva
