

EL SALVADOR SHG FINCA LOS NARANJOS - Micro Lot
Salvador je země velká asi jako Morava a dalo by se říct, že i podobně úrodná. Středoamerický stát na pacifickém pobřeží má sice zcela odlišné klimatické a půdní poměry, nicméně ojedinělým plodinám věnuje stejně speciální péči. Zřejmým příkladem je tento mikrolot z plantáže ležící na úbočí sopky. Jedna z nejpozoruhodnějších vysokohorských káv na světě chutná po mléčné čokoládě…
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Mikrolot El Salvador SHG Finca Los Naranjos charakterizuje báječná chuť mléčné čokolády a vzácné osobité aroma. Šálek poskytuje bohatý zážitek s dotekem lískových oříšků, acidita je nízká. Káva působí velmi hladce a výborně se hodí k přípravě espressa.
Původ a zpracování kávy
Jedinečnost této neopakovatelné šarže dokládá i zkratka SHG v jejím názvu. Znamená Strictly High Growing, tedy káva pěstovaná výhradně ve vysokohorských podmínkách. Tím se rozumí 1000-2000 m n. m. Taková káva dozrává pomaleji, její chuť je tedy kompaktnější a vyváženější.

Rodinná farma je utopena v zeleni pokrývající stejnojmennou sopku. Najdeme ji mezi městečky Los Naranjos a Juayúa, přibližně hodinu jízdy z druhého největšího města v Salvadoru Santa Ana. Kávovníky rostou ve stínu cypřišů, poměrně vysoko nad mořem. To dává jejich plodům výlučné vlastnosti a přízvisko – jedna z nejpozoruhodnějších káv na světě.
Káva se na farmě sklízí pouze ručně. Tím je zajištěn sběr jen zralých plodů, zároveň nedochází k poškození kávovníků. Během 24 hodin je nutné červené kávové třešně zpracovat. I přes to, že farma disponuje propracovaným systémem vodních cest a nádrží, je takzvané promývání kávy (fully-washed, wet-processed) procesem ožehavým a náročným. Lze při něm celou sklizeň zkazit. Ale když je promývání prováděno zkušeným a zodpovědným farmářem, stojí na jeho konci káva bohatá na ovocné podtóny, čistá a úžasně intenzivní.
Plody kávovníků jsou nejprve nasypány do velkých nádrží s vodou. Procházejí speciálním zařízením, které je zbaví dužiny a slupek. Vyloupnutá zrnka putují do kvasných kádí, kde pobývají až 36 hodin. Ve vodě se uvolní enzymy, které rozloží lepkavou vrstvu a zároveň zbaví zrna pergamenových obalů. Fermentace je pečlivě sledována – manažer plantáže dohlíží na teplotu v nádobách i délku trvání. Posledním krokem je sušení. Mikrolot El Salvador SHG Finca Los Naranjos byl sušen na slunečních terasách. Kávová zrna rozhrnou dělníci na betonové plochy a pravidelně je prohrabují a otáčejí. Na noc a při dešti musí být terasy zakryty plachtami, aby káva nezvlhla.
Zájemce o ochutnání mikrolotu by měl vědět, že El Salvador SHG Finca Los Naranjos je kávovou odrůdou arabiky typu Bourbon. Farmář si sám pěstuje mladé sazeničky, takže nejde o žádný import. Bourbon má relativně malé plody, které snadno opadávají. Na druhou stranu vynikají vyváženou chutí a excelentní kvalitou.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























21. 8.
16. 7.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA - zrnková káva

TANZANIA AA North Fine Quality zrnková káva
