

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - Micro Lot
Etiopie a káva jedno jsou.Tento mikrolot ze slavného regionu Sidamo přinese do vašeho šálku výraznější svěžest, na jejímž pozadí se objeví nasládlé borůvky, exotický ananas a šťavnaté švestky. Arabice bratrů Asefa a Mulugeta Dukamo nechybí vyváženost a vrstevnatost, chuťový profil je krásný, komplexní. Zkrátka jedinečné zrno pro den, který si chcete užít plnými doušky.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Ethiopia Sidamo Durato Bombe patří k sortám výraznějším, s živou kyselinkou. Tu vyvažuje chuť sladkého a šťavnatého ovoce, konkrétně se můžete těšit na borůvky, ananas a švestky. Crema tohoto mikrolotu je jemná, ovšem soudržná. Všechny chuťové nuance se plně projeví při přípravě v překapávači nebo vakuum potu, hezkých výsledků dosáhnete také v moka konvičce.
Původ kávy
Etiopskou federativní demokratickou republiku najdeme na východu Afriky, v sousedství Eritreji, Džibutska, Somálska, Keni, Súdánu a Jižního Súdánu. Jde o jednu z nejchudších zemí planety, její zemědělství je velmi zaostalé, nicméně poskytuje tamním lidem jistý zdroj obživy. V Etiopii je využíváno zatím jen 17 procent půdy, přitom potenciál má v tomto směru mnohem větší. Přes potíže, které místní rolníky provázejí, drží si světový prim v produkci kávy. Vždyť právě v Etiopii kávovníky údajně objevil pasáček koz, jimž se po žvýkání červených plodů rostoucích na keřích vlila energie do žil. Stalo se tak už v 9. století, nicméně první písemná zmínka o této události je datována do roku 1671.
Dnes je Etiopie nejvýznamnějším africkým producentem kávy a přibližně sedmým největším producentem na světě. Zároveň patří také k zemím s velkou spotřebou, asi polovina sklizně zůstává na domácím trhu. Ročně Etiopané vyrobí kolem 380 tisíc tun kávy. A protože k ní mají vřelý vztah, neobejde se bez ní žádná jejich důležitá událost. Kávový obřad, do kterého se zapojují také děti, trvá klidně čtyři hodiny. V jeho závěru popíjejí všichni účastníci kávu silně slazenou cukrem, ovšem bez mléka.
Region Sidamo, ze kterého mikrolot Ethiopia Sidamo Durato Bombe pochází, patří k tradičním kávovým oblastem. Keře jsou vysazovány na vysočině, v nadmořské výšce kolem 2 000 metrů, jejich plody tedy zrají pomaleji, proto mohou déle absorbovat živiny a zakládat na robustnější chutě. Je velmi pravděpodobné, že Sidamo bylo tou oblastí, ve které se kávovníky poprvé „objevily“. Z názvu téhle kávy je také patrné, že vyrostla poblíž vesnice Bombe Kebele pod horou Bombe. Právě tam hospodaří bratři Asef a Muluget Dukamo, kteří v roce 2006 založili společnost Daye Bensa Coffee. Provozuje 16 promývacích stanic a 4 suché mlýny.
Protože Ethiopia Sidamo Durato Bombe patří ke kávám mimořádně pečlivě pěstovaným a zpracovaným, víme, kde vyrostla, kdo se o ni staral i jak byla zpracována. Ručně sesbírané červené bobule putovaly do závodu v městečku Qunqna. Tam byly přetříděny a umístěny na slunce, aby proschly. Teprve poté je dělníci zbavili slupky a dužiny obalující zrnka. Díky tomu se v kávě velmi výrazně prokreslují ovocné tóny a svěžest.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 zrnková káva

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE zrnková káva
