

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 zrnková káva
Vždy čerstvě pražená, vždy nejvyšší kvality! Další etiopská dobrota se znamenitým ovocným aroma a domovem na jedné z nejstarších světových farem se dostává na náš trh. Sidamo získala jméno po původních obyvatelích království Kaffa. Co se s nimi stalo, se nedozvíme, ale jisté je, že mimořádně zajímavá káva Sidamo je poptávána na celém světě.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Tato stoprocentní arabika vyniká lehkostí, nádhernými lesklými a stejnoměrnými zrnky a střední kyselostí. Je pražena takovým způsobem, aby dávala vyniknout jejímu unikátnímu aroma a luxusní smetanové hladkosti. Citrusová dochuť krásně uzavírá každý doušek a v ústech přetrvává středně dlouho. Pěna, kterou při správné přípravě káva Sidamo vytvoří, je kompaktní, hustá a stálá.
Původ kávy
Ethiopia Sidamo pochází z jedné z nejstarších kávových plantáží na světě. Horské lesy jihozápadní Etiopie ukrývají malé tradiční farmy zaměřující se na pěstování nejkvalitnější arabiky. Odrůda Forest Coffee je jednou z osmdesáti druhů arabik. Každý farmář si vybírá podle přírodních podmínek a dalších specifik plantáže tu nejvhodnější. Pěstitelé z regionu Sidamo, ležícího v jižní části země, dávají přednost právě arabice Forest Coffee. Jejich jednodruhová plantážní káva si nachází příznivce mezi skutečnými fajnšmekry.
Plody kávovníků (Coffea arabica) lze přirovnat k višni. Mají podobnou barvu i velikost. Na rozdíl od známého ovoce nás však na bobulích kávy nezajímá dužina, ale jádro, přesněji řečeno dvě kávová zrnka ukrytá pod pevnou slupkou a obaly. V Etiopii se jich většinou zbavují mokrou cestou. Plody kávovníků jsou nasypány do velkých nádrží s vodou. Ty, které zůstanou na hladině, jsou odstraněny (jsou nekvalitní), bobule klesnoucí ke dnu jsou i s vodou propasírovány drticími plechy, které je zbaví dužiny. Pak je káva fermentována, zbavena posledních slupek a slizu a sušena. Nejprve na slunci, poté v sušárnách.
Účinky kávy
Káva zlepšuje náladu, dodává energii a zvyšuje psychickou i fyzickou výkonnost. Stoprocentní arabika obsahuje 0,7-1,4 % kofeinu, který je hořký a tím určuje celkovou chuť kávy. V podstatě jde o přírodní drogu s velmi příznivými dopady na lidské zdraví. Na druhou stranu je při jejím užívání potřeba vždy brát ohled na aktuální zdravotní stav konzumenta. Odborníci tvrdí, že 3 šálky kvalitní kávy denně nemohou uškodit.
Kofein napomáhá trávení a štěpení tuků, uvolňuje hladké svalstvo. Antioxidanty, jichž je v kávě obsaženo sto druhů, působí jako vynikající prevence kardiovaskulárních nemocí, neurodegenerativních chorob jako Alzheimer a Parkinson, mají příznivý vliv na činnost srdce a cév. Pravidelná konzumace kávy snižuje také riziko vzniku některých druhů rakoviny.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























9. 3.
27. 2.
2. 2.
22. 6.
5. 6.
14. 5.
29. 8.
9. 7.
2. 6.
26. 5.
9. 12.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE zrnková káva
