

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - zrnková káva
Mocha označuje čokoládovou barvu, jemnou rukavičku nebo kávu pěstovanou v Arábii. Jsme přesvědčeni, že Ethiopie Sidamo Mocha v sobě spojuje všechny tři významy. Jde totiž o jednu z nejčokoládovějších káv na světě, delikátně jemnou a do Jemenu kdysi exportovanou lahůdku. Středně silnou arabiku s uchvacující vůní si zapamatujete po prvním ochutnání. A už nikdy se jí nevzdáte.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Ethiopia Sidamo Mocha je skutečně ztělesněním všech představ o kávě vonící, chutnající a vypadající jako čokoláda. Výborně se hodí pro přípravu v moka konvičce, tehdy vyniknou všechny její tóny a aroma.
Původ kávy
Pokud jste vždycky chtěli ochutnat kávu z místa, kde se „narodila“, pak jste tady správně. Právě Etiopie je uváděna jako země, jejíž obyvatelé skvělou chuť a báječné účinky (ty je zaujaly mnohem dříve než chuť) objevili. Stalo se tak během 9. století v provincii Kaffa a legenda praví, že díky stádu mlsných koz a jednomu zvědavému pasáčkovi. Tomu vrtalo hlavou, proč jsou jeho svěřenkyně spásající červené bobule tak veselé a divoké.
Z Etiopie se kávovníky asi ve 13. století dostaly do Jemenu a trvalo velmi dlouho, že se obyvatelé Arabského poloostrova uvolili o tento poklad rozdělit. Lpěli na něm natolik, že před vývozem prolévali kávová zrna vařící vodou, aby zabránili možnosti, že vyklíčí mimo Arábii a připraví je tak o tučné zisky.
Ale zpátky do Etiopie, státu východní Afriky, pro který káva nepřestává být důležitou plodinou. Víc než polovina zahraničních příjmů pochází z prodeje kávy a odhaduje se, že z jejího pěstování nebo zpracování profituje kolem 15 milionů lidí. Což je pro velmi chudou zemi významný počet. Kávová zrna v Etiopii dělí do tří kategorií: Longberry, Shortberry a Mocha. Právě posledně zmíněná sorta je komoditou vysoce ceněnou, neboť má komplexní čokoládovou chuť, ve které probleskují tóny koření a citrusového ovoce.
Region Sidamo se rozprostírá na etiopské vysočině, kávovníkové keře v něm rostou pomaleji a plody dozrávají déle. Proto jsou schopny absorbovat mnohem více okolních vůní, výsledné aroma kávy je pak robustní a velmi vrstevnaté.
Etiopané zpracovávají kávové třešně obvykle takzvaným mokrým způsobem. Nejprve je ve vodních mlýnech zbaví svrchní slupky a rozvolní dužinu obalující semena. Pak kávu nasypou do fermentačních nádrží s vodou, kde ji nechávají až 36 hodin kvasit. Přirozené procesy zbaví zrna posledních obalů a zcela je uvolní. Na závěr je potřeba zelenou kávu usušit, což se nejčastěji děje na přímém slunci, za pravidelného otáčení a prohrabávání.
Tak vzniká tradiční etiopská káva s názvem Mocha, vysoce kvalitní, pozoruhodně čokoládová, bohatá a plná.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























7. 5.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

ETHIOPIA YIRGA CHEFFE zrnková káva
