

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA – zrnková káva
Dokonale vyvážená chuť, vynikající zpracování. Do vašich šálků míří skvost, který bude bavit zkušené požitkáře i občasné vychutnávače. Guatemalská sklizeň z farmy La Cabana vyniká svěžestí, ve které je jasně zřetelná čokoládová sladkost. Proto je o ni mezi baristy takový zájem a proto se nikdy neomrzí. Speciální káva vyrostla obklopena banánovníky, byla sklizena v době nejvyšší zralosti a zpracována pečlivým promýváním. Sbíhají se vám sliny?
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Guatemala Santa Rosa La Cabana patří ke kávám, které si oblíbíte velmi rychle. Je totiž příjemně sladká a přeci osvěžující, najdete v ní čokoládu a zároveň dotek ovoce. Protože jde o arabiku, můžete očekávat jemnou, světlou cremu.
Původ kávy
Traduje se, že bez kávy by Guatemala nebyla tam, kde je dnes. Víc než sto let přináší kávová zrna do kasy středoamerického státu značné prostředky, jsou jedním z hlavních exportních artiklů a podílí se na 40 procentech příjmů ze zemědělství. Není tedy divu, že o kávu Guatemalci pečují, jejímu pěstování, sklizni i zpracování věnují maximální pozornost. A pokud se vypravíte třeba na farmu La Cabana, budou vás čekat zážitky vpravdě okouzlující.
Plantáž najdete na jihovýchodě Guatemaly, poblíž města Nueva Santa Rosa. Celý region Santa Rosa se rozkládá na vulkanické vysočině, vypínající se až do výšky 1 845 metrů nad mořem. Svahy jsou přesto mírné, nedosahují většího sklonu než 20 procent. Oblast charakterizují srážky 1 100 – 1 350 mm za rok a průměrná teplota se pohybuje kolem 23 ⁰C.
Je tedy zřetelné, že kávovníkům se na farmě La Cabana (i v jejím okolí) daří přímo skvěle. Mezi nejčastěji pěstované arabiky patří odrůdy Catuai, Caturra a Bourbon. Robustu v Guatemale najdete jen s obtížemi. Stejně jednoznačné jsou způsoby zpracování kávových zrnek – pro Guatemalu je typická káva plně promývaná (fully washed).
Guatemala Farm La Cabana sklízí plody kávovníků v nejvyšší zralosti. Tedy přesně ve chvíli, kdy se na jejich žluté slupce začnou objevovat tmavé flíčky. Takové období nastává mezi prosincem a březnem. Bobule jsou škubány výhradně ručně. Ještě v ten den, kdy je dělníci přinesou z plantáží, je mechanicky zbaví slupky a nechají 36-48 hodin fermentovat v kvasných nádržích. Během té doby se rozpustí dužina obalující zrna a proběhnou žádoucí procesy přirozené oxidace enzymů. Zelená káva je sušena pomalu na betonových terasách. V závislosti a slunečním svitu a teplotě vzduchu 4-7 dní. Díky tomu se v ní mohou rozvinout čokoládové tóny a chuť získá vyváženost a hladkost.
Majitelé farmy se kromě pěstování kávovníků věnují také chovu 160 000 včel. Ty jednak květy kávovníků opylují a zároveň produkují skutečně speciální „kávový“ med. V okolí plantáží rostou banánovníky, makadamové ořechy a další tropické ovoce. Zachování biodiverzity a využití přirozeného koloběhu přírody je pro podnik La Cabana zcela zásadní. Používá pouze organická hnojiva a půdu chrání diverzifikací vysazovaných rostlin.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - zrnková káva
