

GUATEMALA SHB EP ACATENANGO - zrnková káva
Vybuchla naposledy v roce 1972. Její svahy pokrývá prales, nahoře suť. A dala jméno výtečné kávě, kterou pod ní guatemalští farmáři několikrát do roka sklízejí. Acatenango je pro mnohé turisty neodolatelným dobrodružstvím. Stejně tak pro milovníky káv s vyváženým tělem, střední kyselostí a čistým chuťovým profilem. Zrnka z kopců tyčících se nad Tichým oceánem chutnají po meruňkách, pomerančích a čokoládě.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Guatemala SHB EP Acatenango patří mezi kávy se střední kyselostí, díky čemuž je velmi oblíbená. Vykazuje intenzivní vůni, má vyvážené tělo a čistý chuťový profil. V dochuti zaznamenáte citrusové ovoce a sladké meruňky i lehký polibek čokolády. Protože jde o stoprocentní arabiku, má cremu jemnou, ale soudržnou.
Původ
Středoamerický stát omývaný Tichým oceánem a Karibským mořem není třeba dlouze představovat. Tropické podnebí s průměrnými ročními teplotami kolem 25 ⁰C poskytuje skvělé podmínky pralesům, které pokrývají celý sever země. Některé jejich stromy dorůstají až do výšky 70 metrů. Guatemala ale nabízí i savany a smíšené lesy, jezera, pláže a pozůstatky z dob dávných Mayů.
Středem Guatemaly prochází pohoří Sierra Madre de Chiapas s řadou sopek. Kužely těch nejvyšších bývají trvale pokryté sněhem. Acatenango, která dala jméno tamní vynikající kávě, je považována za stále činnou. Její erupce byly zaznamenány v letech 1924, 1927 a 1972. Nejvyšší bod sopky leží ve výšce 3 976 metrů nad mořem a lze se k němu přiblížit při několikadenním treku s průvodcem.
Pod touto sopkou, v půdě bohaté na minerální látky, pěstují farmáři kávovníky odrůdy arabica. Jejich červené bobule sklízejí v období nejvyšší zralosti, a to několikrát v roce. Díky tomu získávají kávu plnou aromatických látek a mimořádné kvality. Zpracování provádějí takzvanou mokrou metodou – plody nasypou do nádrží s vodou, protlačí je drticími plechy a zbavené vrchní slupky je nechávají několik dní fermentovat ve vodě. V ní se rozloží i světlá dužina obklopující kávová zrnka. Ta jsou nakonec sušena buď na přímém slunci nebo v sušárnách.
Kávu v této oblasti pěstovali farmáři už od roku 1880. Zvýšenou poptávku po guatemalské lahůdce zpod sopky Acatenango ale zaznamenal světový trh až v posledních letech. Káva je zásadním pilířem guatemalské ekonomiky. Všechny výrobce kávy sdružuje Anacafé (Asociación Nacional del Café), a to od roku 1960.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA - zrnková káva
