

GUATEMALA SHB EP SANTA CLARA – zrnková káva
Cokoli děláte srdcem, děláte dobře. Možná přesně tohle si říká rodina Zelaya, která se kávě věnuje s vášní a pokorou zároveň. Na úrodných jižních svazích Volcán de Agua pěstuje kávovníky už čtvrtá generace farmářů. Ve stínu, na zdravé půdě a v blízkosti původních stromů i keřů. Speciální káva ze Santa Clary patří k mimořádně oblíbeným. Najdete v ní sladkost, kyselkavost, plnost a čokoládovou hladkost. Je přesně taková, s jakou chcete prožít den.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Guatemala Santa Clara je mimořádně příjemná. Vaše chuťové pohárky pohladí nasládlostí a osvěží citrusovou ovocností. Je velmi vyvážená, plná. V závěru se objeví lahodná čokoláda, která zůstává na patře skutečně dlouho. Jako každá arabika, i tato vytvoří na povrchu nápoje lehkou, nízkou cremu.
Původ kávy
Čtyři generace farmářů se v údolí ohraničeném sopkami věnují guatemalské kávě. Podle odborníků je farma Santa Clara jedna z mála pravých, původních plantáží produkujících skutečnou „craft“ kávu. Ricardo Zelaya spravuje farmu, kterou koupil v roce 1974 jeho dědeček. Od té doby se plocha, na níž rostou kávovníky, zvětšila ze 17 na 95 hektarů, byl vybudován mlýn na promývání kávových třešní, terasy na sušení kávových zrn a skleník pro pěstování nových sazenic. Kromě toho otevřela rodina farmáře stipendijní program pro své zaměstnance. Díky němu mohou dělníci poslat své děti za vzděláním a zlepšit vlastní socioekonomickou situaci.
Ale zpátky ke kávě. Každá třešeň je z kávových keřů sbírána ručně a ještě předtím, než se dostane do zpracovatelské části farmy, projde kontrolou. Je jistě pozoruhodné, že farma si najímá „speciální sběrače“, velmi zkušené a schopné sklidit a vytřídit jen opravdu špičkové plody. Majitel plantáže jim samozřejmě zaplatí víc než běžným dělníkům, na druhou stranu získá sortu neuvěřitelně chuťově čistou.
Kávové třešně jsou i tady, stejně jako jinde v Guatemale, zpracovány promýváním. Nejprve se nasypou do takzvaných mlýnů, které je ve vodě mechanicky zbaví slupky a části dužiny. Pak putují do fermentačních nádrží, kde leží 14-22 hodin. Během nich dojde k rozpuštění zbytku dužiny obalující kávová zrna.
Farma Santa Clara je při nakládání s vodou velmi opatrná, její zdroje totiž nejsou neomezené. Proto ji recykluje a zbavenou pevných částí vrací zpět do přírodního koloběhu. Sediment obsahující slupky, zbytky dužiny a drobné nečistoty kompostuje a používá k hnojení kávovníků.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
