

Honduras Gerardo Mejía - El Tontolo - Anaerobic Natural
Speciálně fermentovaná káva speciální odrůdy, to je Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo. Tahle arabika patří k těm, které vynikají ovocnou chutí s jemnými tóny čokolády a karamelu. Do povědomí baristů a znalců dobré kávy vstoupila v roce 2015, kdy získala titul Cup of Excellence. Jsme si jisti, že si ji zamilujete taky.
Složení
Arabica 100%Chuť kávy
Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo nabízí celou plejádu úžasných chutí. Nejdřív zachytíte hrozny, čokoládu a exotické ovoce, pak se rozvinou tóny jogurtu, nakonec nastoupí lehké ovanutí čokoládou a karamelem. Pokud jde o kyselost, obsadila by tato káva krásné druhé místo – není ani silně kyselá, ani moc sladká. Je zkrátka přesně akorát.
Původ kávy
Když v úvodním popisu mluvíme o speciálním způsobu fermentování a speciální odrůdě, musíme to vysvětlit.
Arabika Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo je zpracována takzvanou anaerobní fermentací, která v zrnu rozvíjí atraktivní tóny (chuť kávových bobulí se koncentruje v zrnech) a výrobci zároveň umožňuje celý proces dokonale kontrolovat. Jde o postup, při němž farmáři zbaví plody kávovníků slupky a vloží je do nerezových nádrží. Ty hermeticky uzavřou. Slizovitá dužina, která obaluje kávová zrnka, začne fermentovat, tím se v nádobách snižuje obsah kyslíku a roste obsah oxidu uhličitého. Tlak v nádobách roste, až do chvíle, kdy se veškerá dužina kvasným procesem rozpustí. Ale ne tak dlouho, aby z ní vznikl alkohol. Právě proto je velmi důležité sledovat hladinu cukru, teplotu, pH, tlak a čas.
Po 18-23 hodinách bývá proces u konce. Fermentovaná káva pak putuje na přímé slunce, které kvašení zastaví, stabilizuje chuť zrna a dokonale ho usuší.
Farmáři z Finca El Tontolo takto zpracovali kávové třešně poměrně mladé, hybridní odrůdy Parainema. Byla vyvinutá v IHCAFE (honduraském výzkumném ústavu pro kávu) v roce 2002 jako „kříženec“ odrůd Caturra a Maragogype. Takto vyšlechtěné kávovníky vykazují vysoký výnos a odolnost vůči chorobám, škůdcům, ale i suchu. Dobře se jim vede v různých nadmořských výškách, včetně těch nížinných.
Chuťově je Parainema charakteristická tóny ovoce s jemnými kyselými valéry a plným tělem. Je často používána jako základ pro směsi a blendy, protože svým charakterem dokáže dobře podpořit a doplnit chuťové vlastnosti jiných odrůd kávy.
Na konec se zmiňme o farmě Finca El Tontolo. Vlastní ji Gerardo Mejia, obhospodařuje 21 hektarů kávovníkových plantáží, z nichž 60 procent je zastíněno banánovníky a pomerančovníky. Farma má certifikaci BIO a Fair Trade, získala také oprávnění používat značku Rainforest Alliance.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

HONDURAS GENUINE MARCALA zrnková káva

VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ zrnková káva
