

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE BIO zrnková káva
Už jste měli tu čest s kávou bičovanou monzuny a prolévanou slanou vodou oceánu? Pokud ano, jistě potvrdíte, že šlo o zážitek unikátní. Pokud ne, je čas to napravit. Indická monzunová BIO dvouáčková arabika vyniká originální, kouřovou a zemitou chutí, kterou si oblíbí zejména příznivci intenzivnějších šálků. Velká zrna, organické pěstování a jedinečné zpracování, to je Indie Monsoon Malabar AA Grade BIO.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Indie Monsoon Malabar AA Grade BIO je typická vyšší aciditou, kterou příjemně tlumí zemitost, kouřovitost a jistá nahořklost. Jde o kávu pro ty, kdo hledají něco speciálního, kdo si rádi dopřejí originalitu a pokud jde o chuť kávy, nemají žádné předsudky. Káva vyniká velkým zrnem označovaným číslem 18, které udává rozměry 0,64-0,72 cm. Zrno má krásnou žlutou barvu, proto i po středně intenzivním pražení je káva světlejší než ostatní.
Původ kávy
Monzunovaná káva je specialitou Indie. Proč místní farmáři kávu monzunují, si nechejte vyprávět.
Když byla Indie v 19. století významným evropským dodavatelem, strávila káva na cestě přes oceány a moře několik dlouhých týdnů. Během nich ležely pytle naplněné indickým zrnem na palubě, ponechány napospas větru, dešti, chladnu, slanému mořskému vzduchu i kontaktu s dřevěnou palubou lodí. Tak se stalo, že díky putování absorbovala káva jedinečné aroma, její chuť se stala nezaměnitelnou a u Evropanů velmi žádanou. Postupem doby a zrychlením dopravy byla indická káva ke svým evropským zákazníkům převážena v kratších lhůtách a na modernějších plavidlech, což kávomilcům moc radosti nedělalo. Vytratila se z ní totiž specifická chuť „monzunů“. Z toho důvodu se indičtí producenti k monzunování vrátili a sklizená, usušená zrnka ponechávají víc než 2 měsíce působení vlhkého oceánského ovzduší.
Káva Indie Monsoon Malabar AA Grade BIO vyrostla v regionu Karnataka, blízko pobřeží. Farmáři vysazují mezi kávovníky rostliny hřebíčku, skořice nebo kardamomu, takže dozrávající kávové bobule mohou „nasávat“ jejich aroma a ukládat ho do zrn. Jak už je z názvu kávy patrno, keře jsou pěstovány v režimu organického zemědělství. Nejsou hnojeny ani ošetřovány průmyslově vyráběnými prostředky, které by v nich mohly zanechat jakékoli zdraví škodlivé látky.
Sklizeň se v Karnatace provádí po celou dobu vegetace, podle toho, jak plody kávovníků postupně dozrávají. Červené kávové bobule je potřeba zbavit slupky i dužiny a uvolněná zrna pečlivě usušit. Pro monzunovanou kávu jsou vybírána jen zrna jakosti A a AA. Ze vzdálenějších plantáží jsou svážena přímo na pobřeží, kde je dělníci rozloží na betonová plata a ponechají 8-10 týdnů „v péči“ vlhkého, slaného a často ledového vzduchu z oceánu. Během té doby je velmi často prohrabují, aby neplesnivěla.
Mezi největší odběratele monzunované indické kávy patří evropští, američtí a japonští kávomilci.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

GUATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 zrnková káva

MEXICO ALTURA zrnková káva
