

INDONÉSIE SULAWESI KALOSSI TORAJA GRADE 1
Sulawesi čili Celebes je jedním ze 14 tisíců indonéských ostrovů. Tvarem může připomínat pavouka – živočichové a rostliny jsou ostatně tím, čím uchvacuje turisty z celého světa. Pak je tady samozřejmě také káva. Malé farmy v kopcích produkují zrna ohromující chuti a opojné vůně. Kávu z hornaté oblasti Toraja si zamilujete pro vyváženou aciditu a příjemnou čokoládovou notu.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Indonésie Kalossi Toraja Grade 1 vyniká plným tělem, nižší až střední aciditou a úžasnými tóny zralého ovoce a hořké čokolády. Crema je jemná, ale soudržná.
Původ kávy
Jedenáctý největší ostrov Indonésie, Sulawesi, produkuje kávu v nadmořské výšce, o níž se pěstitelům na sousedních ostrovech ani nesní. Speciálně hornatá oblast Toraja je malými kávovými plantážemi pokryta ve výšce 1100-1200 metrů, kávovníky lze najít ale také kolem 1600-1800 m n.m., a to v odlehlejších koutech regionu. Není bez zajímavosti, že Sulawesi je ostrov geologicky starý více než 100 milionů let. Jeho sopečná půda má vysoký obsah železa, což se samozřejmě projevuje v unikátní chuti kávy.
Pěstování kávovníků se věnují drobné rodinné farmy, jde o činnost spíše nahodilou. Keře sázejí na volná místa kolem domů a cest. Káva je pro zemědělce víceméně doplňkovou komoditou k chovu vodních buvolů a pěstování rýže. Produkce ostrova tak není nijak závratná. Což na druhou stranu dělá z této kávy poměrně vzácný artikl.
Zpracování kávových třešní se liší rodinu od rodiny. Většinou jsou ale po sklizni nasypány do vody, kde se oddělí kvalitní bobule od defektních a nezralých. Pomocí strojů a strojků vyrobených z toho, co je dostupné (kliky jízdních kol, blatníky aut apod.) se zbaví dužiny. Nakonec káva ve vodě kvasí. Sušena je na přímém slunci, obvykle jen na 50 %. Sklizeň vozí farmáři do větších závodů, kde kávu dosuší tak, že obsahuje asi 11 % vlhkosti. V pytlích pak odpočívá až do doby exportu.
Na závěr krátké zastavení u názvu této kávy: Dříve byla známa jako Celebes Kalossi. Celebes byl holandský koloniální název ostrova a Kalossi původní pojmenování trhu, kde káva obchodovala.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

PERU ANDES GOLD zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
