

KAKAOVÝ PRÁŠEK - GHANA (10/12)
Ghanské kakao má zvuk. Jeho produkci řídí speciální vládní instituce, jeho výnosy generují největší příjmy státní pokladny. Proč byste ho měli ochutnat? Kakaový prášek z Ghany je vysoké kvality, neobsahuje žádné příměsi a má univerzální použití. Připravíte z něj nápoj, který dodá energii. Ochutíte jím sušenky, které potěší, a ozvláštníte jím snídani, která udělá z každého rána příjemný rituál.
Složení
100% KakaoChuť
Kakaový prášek Ghana (10/12) je skořicově světle hnědý, voní velmi příjemně a chutná středně hořce. Je vhodný k přípravě nápojů, lze ho uplatnit při pečení cukroví, dortů nebo výrobě krémů.
Původ
„Kakao je páteří ghanské ekonomiky,“ tvrdí kromě mnoha jiných odborníků také Yaa Peprah Amekudzi, žena, která se věnuje podpoře komunit pěstitelů kakaa a zapojení žen do jeho produkce. Kakaový průmysl zaměstnává v Ghaně kolem 800 tisíc rodin v šesti z deseti tamních regionů. Plodina ročně přivádí do rozpočtu země zhruba 2 miliardy dolarů a je tak hlavní položkou, na které stojí vládní příjmy a HDP. Kakao a jeho produkty ale milují i sami Ghaňané. Vyrábějí z něj skvělý kakaový prášek a čokoládu.
Kakaovníky (Theobroma cacao) přivezl do Ghany údajně kovář Tetteh Quarshie, a to v roce 1895, kdy se vrátil na svou farmu z Papui Nové Guineje. Kakaové boby si prý přivezl v kapse a legenda praví, že pocházely konkrétně z ostrova Fernando Po Bioko. Stromy plodící žluté či načervenalé bobule se v Ghaně rychle rozšířily. A to natolik, že už koncem 19. století je začala Ghana vyvážet. Mezi lety 1911 až 1976 patřila dokonce mezi přední dodavatele kakaa obstarávající 30-40 procent světové produkce. Vzhledem k významu kakaa převzala kontrolu nad jeho pěstováním, sklízením, výrobou i exportem ghanská vláda. Dnes se o vše, co se ghanského kakaa týká, stará Cocobod (Ghana Cocoa Board) a také několik dalších organizací kontrolujících mimo jiné hnojení plantáží, zpracování kakaových bobů a dohlížejících na kvalitu kakaa.
Kakao má dlouhý výrobní cyklus. Stromy v Ghaně obvykle potřebují 5-15 let, než začnou plodit. Velké bobule (správně lusky) musí zemědělci ze stromů odsekat, rozbít a vyjmout z nich samotné boby. Ty pak 6-7 dní fermentují a následně nechávají po stejnou dobu sušit na přímém slunci. Nakonec se kakao třídí, balí a odváží k prodeji.
Kakaový prášek Ghana je vhodný pro vegetariány i vegany.
Konzumace tohoto produktu může u osob trpících alergií na kakao vyvolat zdravotní reakci. Výrobek může obsahovat stopy ořechových skořápek.
Skladujte při teplotě 12-20 ⁰C.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Vhodné pro přípravu lahodného kakaa. Může se připravovat s klasickým mlékem, se sójovým mlékem nebo s mlékem rýžovým. Skvěle se taktéž hodí na pečení dezertů.





Energetická hodnota: | 1246 kJ / 299 kcal |
Tuky: | 10.5 g |
z toho nasycených: | 6.4 g |
Sacharidy: | 8.5 g |
z toho cukry: | 0.4 g |
Bílkoviny: | 23.5 g |
Sůl: | 0.05 g |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KAKAOVÝ PRÁŠEK - SANTO DOMINGO (10/12)

KAKAOVÝ PRÁŠEK - PERU (10/12)
