

Keňa AA Top Muranga Gakui washed - Micro Lot
Dopřejte si kávu s rodokmenem. Proč? Protože ochutnáte jedinečnou kombinaci sladké čokolády, červeného rybízu a šťavnatých ostružin. Protože stejná káva se nikde jinde na světě neurodí. A protože mikroloty jsou nejen vzácné, ale taky velice pečlivě vypěstované, sklizené a zpracované. Arabika z plantáží v oblasti Muranga vás přesvědčí, že legendy o Keni jako zemi kávě zaslíbené, rozhodně nelžou.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Keňa AA Top Muranga Gakui washed patří k těm, co vynikají bohatou chutí s hlubokou kyselinkou a k tomu mimořádně příjemně voní. Při degustaci narazíte na plnost sladké čokolády a svěží, jasné tóny ovoce – především červeného rybízu a zralých ostružin. Rozhodně však nejde o kávu kyselou. Šálek vás potěší intenzivní chutí s dlouhým aftertastem.
Původ
Kdybyste zavítali do regionu Murang’a County v centrální části Keni, nadchla by vás nádherná příroda a spousta turistických atraktivit. Mohli byste navštívit třeba pohřebiště náčelníka Paramount Karuri Gakure, prohlédnout si jeskyně Mau Mau nebo podniknout horolezeckou výpravu v pohoří Aberdare. Oblast proslula i muškařskými kempy, na které se sjíždějí rybáři z celého světa. Řeka Mathioya je zároveň jednou z nejtěžších raftových řek v Keni.
Kromě toho byste zcela jistě narazili na čajové plantáže, kterým místní podnebí velmi svědčí. Stejně jako těm kávovým. Ostatně čaj a káva patří k hlavním tržním plodinám Murang’a County. Keře oblíbených keňských odrůd arabiky řady SL (především SL 34 a SL 28) jsou životaschopné a dávají zrno špičkové kvality. Zkratka SL vychází se Scott Laboratories, keňského výzkumného centra, které tyto odrůdy vyvinulo. Uvedené kávovníky jsou vysoké, se špičatými listy, nemají vysoké nároky na hnojení a jsou odolné vůči suchu. Plody neuvěřitelně odolných rostlin dozrávají pomalu a mohou tak vytvořit kávu plné chuti, dobré kyselosti a ovocné vůně.
Půda, do které farmáři kávovníky sázejí, je vulkanická a tedy bohatá na živiny. V nadmořské výšce kolem 1 700 metrů se keřům dobře daří. V oblasti hospodaří drobní zemědělci, každý vlastní asi 150 kávovníků. Pokud bychom chtěli spočítat všechny plodící kávové rostliny, blížili bychom se k číslu 400 tisíc. Červené kávové třešně sklízejí dělníci ručně a selektivně. V období od října do prosince a potom od června do srpna škubou zralé plody, aby je ještě tentýž den převezli do zpracovatelského závodu Gakui Coffee Factory.
Promývací stanice dodržuje přísné standardy zpracování kávy. Na celý proces dohlíží několik zaměstnanců, kteří nedozrálé nebo poškozené třešně vyřazují. Hlavní slovo má Cherry Clerk, osoba mající na starost vedení záznamů o přijaté a zpracované kávě a také o tom, kolik má farmář stanici zaplatit. Jakmile je administrativě učiněno zadost a sklizeň je zkontrolována, nasypou ji dělníci do rozvlákňovače. Odtud putuje káva do fermentačních nádrží, kde setrvá asi 12 hodin. Nato je promyta a zbavena slizových látek obalujících kávová zrna. V namáčecích nádržích pak leží ponořena do čisté vody dalších 24 hodin. Díky tomu se v zrnu rozvinou komplexní ovocné chutě. Celý proces uzavírá pomalé sušení, mnohdy zabere 2-3 týdny. Kávu je během něj potřeba obracet a v nejteplejší části dne přikrývat plachtou.
Výsledkem takové individuální péče je skvostný mikrolot, který náš zkušený pražič upraží tak, aby dal vyniknout všem jeho báječným tónům a aroma.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KEŇA AA SUPERSTAR zrnková káva

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - zrnková káva
