

KOLUMBIA MARAGOGYPE GIGANTE FINCA EL BOTÓN - zrnková káva
Hory, zeleň, řeky, tradice. Nezvykle velká kávová zrna z kolumbijského severu absorbovala to nejlepší, co region Antioquia nabízí. Proto z nich připravíte kávu sladce čokoládovou, se stopami broskví a jemnou kyselinkou. Oč větší tato káva je, o to méně se jí sklidí. Odrůda Maragogype však za ochutnání rozhodně stojí. Zvláště ta z farmy El Botón spravované rodinou Herrán.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Kolumbia Maragogype gigante Finca El Botón patří ke kávám sladším, její kyselinka se manifestuje jen jemně, a to zejména v tónech sušeného ovoce a šťavnatých broskví. Krásně na ně navazuje chuť čokolády, díky níž působí káva harmonicky a komplexně.
Její živost vynikne při přípravě například na filtru, ve french presu nebo pákovém kávovaru. Podle způsobu přípravy vznikne na hladině různě vysoká crema. Vždy je ale jemná, lehká a soudržná.
Původ kávy
Káva, o které si právě čtete, pochází ze severozápadní částí Kolumbie, z jihoamerického státu s druhou nejvyšší biodiverzitou na světě. Není tedy divu, že tamní kávovníkové plantáže plodí zrna mimořádně chuťově a aromaticky zajímavá. Ale jedno po druhém.
Region Antioquia je jednou z největších kávových oblastí země. Definují ho pohoří Cordillera Occidental a Cordillera Central, která vytvářejí unikátní, vlhké mikroklima. Za dostatečnou vláhou stojí několik říček stékajících po svazích hor do údolí. Všudypřítomná zeleň plantáže kávovníků dokonale ukrývá, jednu z nejznámějších provozuje už třetí generace rodiny Herrán. A právě ta nás zajímá.
Hacienda El Botón obhospodařuje zhruba 200 hektarů půdy a od samého počátku své existence, tedy od roku 1931, na ní pěstuje kávovníky odrůdy Maragogype. Jde o odrůdu arabiky, která pravděpodobně vznikla spontánní mutací odrůdy Typica, a to v brazilské oblasti Maragogipe. Takzvaná káva sloních fazolí vyniká skutečně velkými zrny a zároveň poměrně nízkou úrodností. Ve světě kávomilců však patří k vzácnostem a je-li sklizena z tradiční farmy, pak také k vyhledávaným delikatesám.
Farma rodiny Herrán využívá vynikajících půdních a teplotních podmínek regionu Antioquia, stejně jako stínu vzrostlých stromů, ve kterých kávovníky rostou. Zralé kávové třešně sbírá rodina jen ručně (od září do ledna), právě proto, aby se vyvarovala škubání nezralých nebo polozralých plodů. Kávu zpracovávají promýváním, tedy s pomocí vody, ve které několik hodin fermentuje. Díky tomu se v jejím aroma a chuti zvýrazní ovocná, svěží a nasládlá linka. Kávová zrna jsou poté sušena v sušičkách, aby bylo dosaženo homogenní vlhkosti.
Možná byste také mohli vědět, že díky způsobu, jakým Herránovi kávu pěstují, získali certifikát Rainforest. Hacienda El Botón má zároveň vlastní kávovníkovou školku, což zaručuje, že celá její sklizeň je skutečně káva jedinečné odrůdy Maragogype.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

MEXICO MARAGOGYPE BARRANCO HAND zrnková káva
