

Letní trefa: cappuccino padlé na hlavu

Dalgona jako laskomina
Pěna hustá, pevná a sametová asi jako správně vyšlehaný sníh z bílků se připravuje v Indii, Pákistánu a Macau, zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky. Pro zbytek světa ji „objevil“ a na sociální sítě vyslal Jung Il-woo, mladý jihokorejský herec, který je obsazován jak do akčních, tak romantických filmů i thrillerů. Kopeček kávové pěnypoložený na studeném mléce s ledem ochutnal při natáčení televizní show právě v Macau. A protože mu připomněl korejskou cukrovinku dalgona, začal chutnému nápoji říkat úplně stejně: dalgona coffee.
Ledové osvěžení plné kofeinu
Mnohem víc než původ vás ale jistě zajímá chuť a příprava. Dalgona coffee si oblíbí všichni, kdo mají rádi kávové experimenty, cukrářské krémy a vysoké sklenice, ve kterých můžou cinkat dlouhou lžičkou. Jakmile projde skutečně pevnou čepicí z našlehané kávy, nabere trochu mléka. Do úst se tak dostane chuť silné, mírně nasládlé kávy a mléka, ledového či teplého. Zkrátka cappuccino tak trochu naruby.
Dalgona coffee můžete připravit na mnoho způsobů. My vybíráme ten letní. Na ledu.
Budete potřebovat: 4 lžíce rozpustné kávy, 4 lžíce krupicového cukru, 4 lžíce horké vody, mléko, led a mixér (elektrický šlehač)
Jak postupovat:
- Do velké mísy nasypte kávu a cukr, zalijte horkou vodou.
- Mixérem směs ušlehejte do hustého krému.
- Do sklenice vložte kostky ledu, přelijte je mlékem, navrch posaďte pořádnou čepici z kávové pěny.
- Dalgona coffee můžete polít sirupem, ozdobit čerstvým ovocem nebo sušenkami, vyladit odměrkou alkoholu.
Nechte si chutnat a nezapomeňte, že stejně důležitá jako chuť, je trendy fotka pro sociální sítě. A ten hashtag.
Několik tipů na závěr: Pěna vydrží poměrně dlouho v lednici, můžete ji připravit dopředu. Pokud se vám zdá množství cukru velké, použijte ho třeba polovinu – pěna nebude tak pevná, ale vyšlehat půjde. Podobného efektu jako s rozpustnou, dosáhnete i s velmi silnou překapávanou kávou. Korejci prý dalgona coffee zvládnou vyšlehat i obyčejnou lžičkou; můžete to vyzkoušet. Pěna chutná skvěle i na teplém mléce, v zimě tak přichystáte třeba verzi s kořením a malým perníčkem.