

Melu, melu kávu... podruhé

Zároveň si můžete namlít přesně požadované množství. Zde je ovšem důležité se neřídit objemem, ale pouze hmotností. Pražením se káva zbavuje vody, proto tmavá, více pražená zrnka váží méně než světlejší, i když objemově si budou podobná. Standardní porce se pohybuje kolem 7 g, s drobnými odchylkami podle způsobu přípravy kávy.
Mlýnky, kam se podíváš
Vhodně zvolený kvalitní mlýnek je pomocník, který může přípravu kávy povznést do těch správných výšin. Pro běžné domácí použití máme nejčastěji tři možnosti, u každé z nich si pomocí nastavení můžeme volit i úroveň mletí a, jak už to tak bývá, každá má své pro a proti.
Espresso kávovar s mlýnkem (Mlýnek vestavěný v automatickém kávovaru)
Namele množství pro porci vybrané kávy automaticky. Ideální při větší denní spotřebě. Káva je čerstvě namletá, bez práce a s jednoduchým způsobem volby stupně mletí. Právě tyto předvolené úrovně ovšem mohou pro skutečné kávomilce znamenat jistý kompromis. Mletí sice bude uzpůsobeno přípravě dobrého espressa, ale nebude respektovat jedinečnost kávy (konkrétní odrůdu, zda je více nebo méně pražená, apod.). Při koupi přístroje se také musí počítat s vyšší cenou, která bude stoupat s očekávanou kvalitou výsledné kávy.
Ruční mlýnek
Nejlevnější varianta, která si v poslední době získává pro svůj punc rituálu umocňujícího následný požitek čím dál více fanoušků. Ono, zastavit se na chvilku v hektickém dni a vlastnoručně si namlít voňavou kávu, prostě má něco do sebe a člověk si pak šálek užívá o trochu víc. Mnoho výrobců sází také na retro design, čímž se z oblíbeného pomocníka může jednoduše stát i zajímavý doplněk domova, který bude nejeden host obdivovat.
Velkou výhodou ručních mlýnků je jejich flexibilita - můžete si je vzít s sebou i do té největší pustiny bez elektřiny a nikdy vás nezklamou, zároveň jsou oproti větším elektrickým mlýnkům skladnější, což oceníte nejen doma, ale právě i při cestování. Na druhou stranu jej budou milovníci více šálků denně proklínat, jelikož ruční mletí zkrátka vyžaduje čas a při snaze o jemnější strukturu mletí se nejspíš ohlásí tenisový loket.
Zatímco u elektrických mlýnků jsou různé stupně mletí nastaveny již výrobcem a vy si jen zvolíte ten optimální, u ruční varianty si s tím vyhrajete trochu více. Každý ruční mlýnek se může v provedení mírně lišit, ale obecně se struktura mletí mění pomocí otáčení tzv. uvolňovacího kroužku, zatímco se středová hřídel drží pevně. Pro jemnější mletí se otáčí ve směru hodinových ručiček, u hrubší varianty je tomu naopak. Většinou stačí přibližně jedna otáčka kroužkem pro změnu o jeden stupeň, ale je třeba zkoušet a zkoušet. Nejjemnějšího mletí ale pravděpodobně nedosáhnete, a také je důležité kontrolovat jednotnost výsledných částeček.
Elektrický mlýnek
Jeho jednoznačnou předností je časová úspora a efektivita. Když vám přijde velká návštěva, není mnohdy čas na hrdinství s ručním mlýnkem. Ovšem za toto pohodlí si poměrně draze připlatíte, pokud chcete kvalitu, která vydrží. Rozhodně ne se všemi elektrickými mlýnky totiž dosáhnete požadované a jednotné struktury mletí.
Problémem méně kvalitních mlýnků bývá například přehřívání motorku, které může “spálit” chuť kávy. K tomu často dochází u menších levnějších modelů určených pro domácnost. Právě kvůli svému rozměru špatně odvádí teplo a chybí jim také tepelná pojistka. Přehřívání nemusí být extrémně výrazné, ale už samotné působení tepla urychluje oxidaci namleté kávy.
Pokud ovšem zakoupíte skutečně kvalitní přístroj, je to investice, která vám může pomoci k dokonalému šálku kávy.
S čepelí nebo kameny?
Mlýnek s čepelemi
Bývá nejlevnější variantou, kávová zrna ovšem spíše seká na menší kusy, proto jen obtížně docílíte rovnoměrné velikosti částeček. Sekáním se zároveň neuvolňuje tolik potřebný extrakt ze zrnek a výsledná káva proto může být mdlá.
Další minus je v samotných čepelích. Vetšinou totiž, aby zvládly posekat tvrdá zrna, musí vyvinout značnou rychlost, čímž dochází k přehřívání, a i to málo chuti se tím často zničí.
Stručně řečeno, tento druh mlýnku vám nikdy k výtečné kávě nedopomůže a přestože může být vidina nízké pořizovací ceny lákavá, raději se poohlédněte jinde. Pokud jej ovšem už máte, babská rada doporučuje pro zlepšení výsledku s přístrojem při mletí zároveň třást nahoru a dolů.
Mlýnek s brusnými kameny
Tento mlýnek může být dvojího typu. Zaprvé s dvěma plochými ozubenými koly, která zrníčka drtí mezi sebou. U této varianty doporučujeme volit ocelové kotouče. Druhý typ je tzv. kónický a mlecí spirála bývá nejčastěji keramická či ocelová.
Výsledné částečky bývají u mlýnků s brusnými kameny jednotné, káva díky postupnému drcení přirozeně uvolní své aroma a můžete se těšit i z té nejjemnější úpravy. Pokud byste se rozhodli pro mlýnek s tímto mechanismem mletí, pak vězte, že brusné kameny mají všechny ruční mlýnky, u elektrických je třeba hledat.
Přijde-li vám po přečtení těchto řádků mletí jako alchymie, se kterou byste se akorát trápili, nechejte to raději na prodejci kávy. Vybírejte takové obchody, kde vám zrníčka na požadovanou hrubost namelou těsně před prodejem a pečlivě balíček uzavřou.
Nenechte si ujít i předchozí článek o mletí kávy.