MYANMAR PADUAK WASHED AA (BARMA) - zrnková káva
Objev! Promývaná arabika s tak vrstevnatou chutí, že každý doušek je zážitkem, nás naprosto uchvátila. A jsme si jisti, že harmonii čokolády, ořechů, koření a pozor - zeleného čaje - oceníte také. Kávový průmysl jihovýchodní Asie je na vzestupu, kvalita produkce konkuruje světovým plantážím a kávomilci se usmívají pod fousy. Dvouáčkový Myanmar z Paduaku je další skvost do sbírky unikátních chutí.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Myanmar Paduak Washed AA vás potěší skutečně mnoha, líbezně se doplňujícími chutěmi. Že mezi nimi najdete čokoládu a ořechy možná nepřekvapí, kardamom je v chuti kávy příjemným bonusem. Avšak zelený čaj, to je něco! Dodává celé kompozici jedinečnou svěžest a lehkost.
Původ kávy
Barmu si v Evropě s kávou příliš nespojujeme. Ale měli bychom začít, protože se zdá být na dobré cestě mezi světové producenty.
Barma (do roku 1989 Myanmar) leží na pobřeží Bengálského zálivu, sousedí s Indií, Čínou, Laosem, Thajskem a Bangladéšem. Má asi 50 milionů obyvatel a velmi rozmanité přírodní podmínky. Sever charakterizují Himálaje, západ Arkansaské pohoří, střed země patří nížině kolem řeky Iravádí. Subtropické podnebí je samozřejmě vlhké a teplé, polovinu rozlohy Barmy pokrývají deštné pralesy. Nejvíc srážek přichází v létě a na podzim, monzuny se ale vyskytují celoročně. Oblasti Ywangan a Pyin Oo Lwin, odkud kávu Myanmar Paduak Washed AA dovážíme, od sebe leží asi 100 kilometrů. Jde o primární kávové lokality na severu Myanmaru sdružené v Mandalay Coffee Group. Obě farmy jsou v nadmořské výšce kolem 1 100 – 1 600 metrů, obhospodařují je místní dělníci a kávu posílají ke zpracování do centrálního mlýna.
Kávové třešně se v Myanmaru sklízejí od prosince do dubna, kdy panuje sucho. Do 48 hodin po naškubání je káva vytříděna a zralé plody jsou takzvaně rozvlákněny (mechanicky zbaveny vrchní pevné slupky). Nato je potřeba sklizeň fermentovat. Myanmarští producenti k tomu používají betonové nádrže, do kterých kávu vsypou a uzavřou tak, aby k ní nepronikal (a zároveň z ní neunikal) žádný vzduch. Během tohoto procesu dojde k rozpuštění kávové dužiny obalující zrnka. Poté je potřeba kávu vyjmout, rozprostřít na betonové terasy a za pravidelného otáčení (každou hodinu) dokonale usušit.
Kávu začali v Myanmaru pěstovat koncem 19. století misionáři. Nicméně velkého úspěchu se tehdy nedočkali. Na druhou stranu je třeba přiznat, že jimi založené plantáže dodnes fungují, přestože (nebo protože) je od 60. do 90. let minulého století spravoval stát. Ostatně vláda se na tamním kávovém průmyslu vždy velmi podílela. Spolu se zahraničními organizacemi se zasadila o snížení produkce máku a jeho náhradu kávovníky. Dnes se díky podpoře státu a investicím nevládních organizací daří zemi produkovat kávu skvělých parametrů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
18. 1.
27. 12.