

Pampelišková káva z praženého kořene s vanilkou
Tohle je perfektní alternativa kávy, jak ji běžně známe. Pampelišková káva s vanilkovou příchutí obohatí pitný režim a zásobuje vás hořčiny, které stimulují trávení a podporují normální činnost jater i žaludku. Nápoj z praženého kořene chutná sladce, s jemnou hořkostí, díky přírodnímu vanilkovému aroma získává nový, atraktivní rozměr. A můžete si ho připravit jako čaj i jako kávu.
Složení
Pampeliška 100%Nálev
Pampelišková káva z praženého kořene s vanilkou chutná opravdu dobře. Je sladká, trochu oříšková, jemně hořká a díky přírodnímu aroma krásně vanilková. Pokud jde o přípravu, vyzkoušejte klasické zalití horkou vodou, anebo se pusťte do experimentování a udělejte si kávu na filtru, ve french presu nebo kávovaru.
Původ
Řekne se: pampeliška, a hotovo. Ale víme o téhle rostlince, kterou tak neradi vídáme na zahradách, opravdu všechno? Její výhody znali už staří Egypťané, Řekové a Římané, o pampeliškové kávě se zmiňují knihy z poloviny 19. století. Tehdy byla vnímána jako náhražka kávy skutečné, dnes si jí ale ceníme z jiných důvodů.
Kořen pampelišky lékařské (Taraxacum) obsahuje hořčiny taraxacin a taraxaterin, nacházejí se v něm také fytonciny i inulin, který nahrazuje škrob. Díky tomu má kořen velmi nízkou kalorickou hodnotu, a přesto chutná sladce. Jeho konzumace podporuje normální trávení, udržení normální hladiny cholesterolu v krvi i normální činnost jater a žaludku. Pampeliškový kořen působí zároveň jako silný antioxidant.
Pro výrobu pampeliškové kávy je zapotřebí sklidit kořeny zvlášť pěstovaných rostlin, a to 3-4 roky starých. Kořeny mívají v průměru 13 milimetrů a vzhledem připomínají mrkev. Jarní sklizeň zaručí sladší a méně hořkou chuť, na podzim sklizené kořeny bývají chuťově bohatší a také hořčejší. Po očištění se kořeny podélně rozříznou a na dva týdny uloží na suché a teplé místo. Pak je potřeba materiál nasekat na drobno a upražit.
My jsme navíc přidali už jen pár kapek přírodního vanilkového aroma. Je vyrobeno z přírodních látek, takže neobsahuje syntetické složky a nezpůsobuje žádné zdravotní obtíže včetně například pálení žáhy. Díky přírodnímu aroma získává káva další atraktivní tón.
Pampeliškovou kávu z paženého kořene s vanilkou si připravíte snadno zalitím čajové lžičky kávy 100 mililitry horké vody. Přidat můžete oblíbené koření jako skořici, fenykl nebo kardamom a nápoj dochutit třeba javorovým sirupem. Vyzkoušejte také kokosové mléko či smetanu. Za otestování stojí příprava podobná té „kávové“ – na filtru, v aeropresu nebo dokonce kávovaru. Věříme, že svůj oblíbený postup brzy objevíte a pampeliškovou kávu si zamilujete stejně jako my.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Návod na přípravu
- Pampeliškovou kávu zalijte vodou o teplotě 90-95 °C v poměru 1 čajová lžička na 100 ml vody.
- Luhujte 3-5 minut v přikrytém šálku, poté přeceďte.
- Pampeliškovou kávu můžete taktéž připravit v pákovém kávovaru, french presu nebo chemexu.















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

Cascara Kostarika

Pampelišková káva z praženého kořene
