

Pampelišková káva z praženého kořene
Víte, co je nejlepší? Že teď můžete mít kávu, aniž byste vzali do ruky jediné zrnko a aniž byste do sebe vpravili molekulu kofeinu. Připravíte ji totiž z pampelišky. Pražený kořen známé léčivky je libě nahořklý, lehce sladký a oříškový, navíc prospívá řadě tělesných pochodů. A co je naprostá bomba – nápoj z něj uděláte klidně v kávovaru nebo na filtru. Kdo má raději klasiku, zalije lžičku pampeliškového kafe horkou vodou. Tohle je zkrátka hit!
Složení
Pampeliška 100%Nálev a chuť
Pampelišková káva z praženého kořene samozřejmě není skutečnou kávou ze semen kávovníkových plodů. Přesto má výbornou chuť, kterou lze popsat jako lehce nahořklou, jemně sladkou a mile oříškovou.
Stejně jako u klasické kávy můžete experimentovat s různými způsoby příprav. Někdo ji zalije horkou vodou, další dá přednost přípravě v pákovém kávovaru, french presu nebo chemexu. Vyzkoušejte sami.
Původ
Pampelišku čili smetánku musel někdy vidět každý. Žlutě kvetoucí bylina je rozšířena v celém mírném pásmu severní polokoule, některé druhy se dokonce objevují i v tropech. Zahradníky ne příliš oblíbená trvalka, která dokáže trávník zaplevelit velice rychle, dorůstá do výšky 5-40 centimetrů, má listy uložené při zemi a kvete na dlouhých, dutých stvolech. Po odkvětu se „žlutá sluníčka“ promění v bílé, nadýchané koule. Plody pampelišky jsou totiž nažky na jemných padáčcích z chmýří. Kdo do nich foukne, roznese semínka po širokém okolí.
Poprvé pampelišku popsal Carl Linné, později byl složitý rod překlasifikován. Správné pojmenování je pampeliška smetánka, česká nomenklatura používá pro jeden z druhů označení pampeliška lékařská, případně pampeliška smetánka nebo smetánka lékařská.
Jakkoli nejasné je botanické zařazení této rostliny, o jejích schopnostech nikdo nepochybuje už stovky let. Bylinkáři nedají dopustit na její nať, listy a také samozřejmě kořen. Právě on obsahuje hořčiny taraxacin a taraxaterin, fytonciny i třeba inulin nahrazující škrob. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká, přesto je sladký, takže ho lze použít jako náhradu za cukr nebo tuk. O inulinu je známo, že prospívá střevní mikroflóře.
Kromě toho má konzumace pampeliškového kořene schopnost napomáhat k celkové kondici včetně imunity a metabolismu. Některé zdroje uvádějí použití během detoxikace a k vyladění jaterních pochodů.
Teď už zbývá jen vysvětlit, jak se pampelišková káva vyrábí. Houževnatý kořen speciálně pěstovaných rostlin je potřeba vyrýt ze země, dokonale očistit a usušit. Pak přichází na řadu jeho nasekání a upražení, nakonec ho výrobce pomele. Káva z kořene pampelišky neobsahuje žádné přidané látky a je zároveň bez kofeinu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Návod na přípravu
- Pampeliškovou kávu zalijte vodou o teplotě 90-95 °C v poměru 1 čajová lžička na 100 ml vody.
- Luhujte 3-5 minut v přikrytém šálku, poté přeceďte.
- Pampeliškovou kávu můžete taktéž připravit v pákovém kávovaru, french presu nebo chemexu.















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DRAČÍ ČAJ - směs

JEDINEČNÉ MANGO - ovocný čaj
