+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Vícezrnná kávovina s pampeliškou

Kód: 1971

Bez kofeinu, s vitaminy a minerálními látkami. Vícezrnná kávovina s pampeliškou obsahuje samé skvělé ingredience. Je namíchána z ječmene, žita, čekanky, pampelišky a pražené cukrové řepy. Když ji zalijete horkou vodou, získáte drink připomínající kávu. Chutná ale trochu jinak – sladkohořce, jemně, přírodně.

Velká balení:
Malá balení:
794 Kč /1000 g 79 Kč /100 g
Dodáme do pondělí, 2. 10. 2023
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč
Země původu
Země původu:
EU
Chuť
Chuť:
Nasládlá

Složení

Ječmen, Žito, Čekankový kořen, Pampeliška, Pražená cukrová řepa

Nálev a chuť

Vícezrnná kávovina s pampeliškou dává po zalití horkou vodou nápoj tmavě hnědé barvy s lehoučkou pěnou. Její chuť lze popsat jako zpočátku nasládlou, později mírně hořkou.

Původ

Rozpustné nápoje z čistě přírodních ingrediencí jsou trendem, který do našich životů přináší potřebnou dávku prospěšných látek a zároveň umožňuje rychlou a snadnou přípravu. Vícezrnná kávovina s pampeliškou se hodí jak k dopolední svačině, tak třeba coby druhá večeře. Je přirozeně bezkofeinová, takže ji mohou popíjet i čerstvé maminky nebo lidé trpící spánkovými obtížemi.

Připomeňme si krátce výhody všech pěti ingrediencí, ze kterých je namíchána.

Jednou z první zemědělských plodin, které člověk záměrně pěstoval, je ječmen (Hordeum). Od starověkých civilizací až po současnost zůstává tato obilnina nepostradatelnou součástí stravy. Mladý ječmen, proslavený svou chutí a skvělými vlastnostmi, začali lidé konzumovat přibližně před 5000 lety. Egypťané, Řekové, Římané a další starověké kultury ho například podávaly atletům a bojovníkům. Měli tak získat nadlidskou sílu a vytrvalost. Do Ameriky přivezl ječmen Kolumbus. Dnes se tato plodina pěstuje v mírném klimatickém pásmu celého světa. Je ceněna pro energetickou hodnotu – obsahuje až 80 % sacharidů. Ječmen je zároveň zdrojem vitaminů E a B, v mladém ječmeni se pak nacházejí také vitaminy C, K a H.

Další celosvětově významnou plodinou je žito (Secale). Tato jednoděložná rostlina nám dává vzácné a všestranně využitelné zrno. Žito je bohaté na sacharidy a vlákninu, nabízí také skromné množství bílkovin, draslíku a vitaminů skupiny B.

Součástí Vícezrnné kávoviny s pampeliškou je i čekanka (Cichorium intybus), modře kvetoucí rostlina pocházející z Evropy, která získala popularitu i za hranicemi kontinentu. Koncem 19. století byla zavlečena do Spojených států, dnes ji pěstují zemědělci v zemích jako Nizozemsko, Belgie, Francie a Německo. Čekankové listy i kořeny se používají jako lahodná zelenina. Krom toho lze z kořene čekanky vyrobit náhražku kávy, čehož lidé hojně využívali v době takzvané kávové krize (v 80. letech 20. století), kdy pražený kořen míchali s cukrovou řepou a žitem. Vzniklý nápoj dostal jméno Mischkaffee a byl populární zejména ve východní části Německa.

A dostáváme se k pampelišce (Taraxacum). Jde o vytrvalou, plevelnou bylinu se silnými kořeny a zářivě žlutými květy. Tyto rostliny se vyskytují na lukách, loukách, v zahradách a dokonce i na polích. Pampelišky mají rády půdy bohaté na dusík. Rostou v mírném pásmu severní polokoule, adaptují se na různá prostředí. Pampelišky patří k významným medonosným rostlinám. Lidé sbírají jejich listy, květy i kořeny a využívají je k přípravě salátů, sirupů i třeba mouky.

Zapomenout nesmíme ani na cukrovou řepu (Beta vulgaris), která je pěstována jako klíčový zdroj cukru. Šťáva z cukrové řepy obsahuje vysoké množství sacharózy a tvoří druhý nejvýznamnější zdroj cukru na světě, hned po cukrové třtině. Zpracování cukrové řepy má mimořádně zajímavou historii. První experimentální výrobu cukru z řepy provedl v Německu v roce 1747 chemik Marggraf, avšak první cukrovar specializovaný na řepný cukr byl zřízen až v roce 1802 ve Slezsku (nyní v Polsku). Cukrová řepa patří mezi okopaniny, její kořen obsahuje sacharózu, bílou krystalickou látku používanou jako nejběžnější sladidlo.

Vícezrnná kávovina s pampeliškou obsahuje lepek, neměli by ji tedy užívat lidé, kteří na něho trpí alergií. 

Jak Vícezrnnou kávovinu s pampeliškou připravit? Zalijte 2g kávoviny 100 ml vody o teplotě 90-100 ⁰C. Promíchejte a nechte mírně zchladnout.

Návod na přípravu

  1. Vícezrnnou kávovinu s pampeliškou zalijte vodou o teplotě 90-100 °C v poměru 2g na 100 ml vody.
  2. Promíchejte a nechte mírně zchladnout.
Chuť a tóny:
Intenzita
Kyselost
Zpracovani

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz
Nutriční hodnoty / 100g kávoviny
Energetická hodnota: 1446 kj / 343 kcal
Tuky: 0.2 g
z toho nasycených: 0.2 g
Sacharidy: 72 g
z toho cukry: 21 g
Vláknina: 16 g
Bílkoviny: 4.5 g
Sůl: 0.23 g
Pomozte ostatním při výběru:

Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:


FRANCOUZSKÁ VANILKA rozpustná káva
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

FRANCOUZSKÁ VANILKA rozpustná káva

Vanilka je snad nejrozšířenějším kořením na světě. Evropané ji milují od 16. století, ale staří Aztékové a Toltékové znali vanilku daleko dříve. Francouzská neboli bourbonská vanilka se dováží z ostrova Réunion. Její pěstování, sklizeň i zpracování je náročné, takže ani cena není zrovna lidová. Vy si ji teď ale rozhodně nenechejte ujít – v kávě z Mexika! Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
688 Kč /1000 g 69 Kč /100 g
Čerstvě upražíme a dodáme do pondělí, 2. 10. 2023

15% SLEVA
OŘECHOVÁ rozpustná káva
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

OŘECHOVÁ rozpustná káva

Máme víc než tři oříšky pro Popelku! Máme kávu z Mexika. Voní po Tichém oceánu, chutná po medu s ořechy a připravuje se ve dvou krocích: Nasypat, zalít. Rozpustné kávy se někdy stávají terčem posměchu. My je raději ochutnáváme a vybíráme ty nejlepší. A věřte, že Ořechová patří ke špičce! Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
688 Kč /1000 g 585 Kč /1000 g 59 Kč /100 g
Čerstvě upražíme a dodáme do pondělí, 2. 10. 2023

Horká čokoláda v prášku s kokosovým cukrem BIO
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

Horká čokoláda v prášku s kokosovým cukrem BIO

Dominikánské BIO kakao s kokosovým cukrem? Proč ne! Připravte si rychlý, dobrý a antioxidanty našlapaný nápoj. Můžete k němu přidat šlehačku, skořici, marshmallow nebo karamelový sirup, můžete ho popíjet ke svačině i jen tak pro radost. Horká čokoláda v prášku se hodí při práci i k odpočinku. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
576 Kč /1000 g 58 Kč /100 g
Dodáme do pondělí, 2. 10. 2023
Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »