

3. Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska

Ano, je to káva…
Káva jako pevný bod dne
Někdo si kávu vaří okamžitě po probuzení, jiný po příchodu do práce. Ti, co kouzlu kvalitní kávy podlehli, si ji spojují s různými událostmi. Nedělení oběd? Servírujeme kávu. Odpolední zákusek? Dáme si espresso. V České republice se spotřebuje asi 3,5 kilogramu kávy na osobu a rok, v Itálii 5, v Německu a Rakousku 7. Prvenství drží Finové a Švédové – krátké dny dělají své. Spotřeba povzbuzujícího kofeinu je enormní, 12 kilogramů na hlavu a rok. Pro celodenní popíjení kávy, které je v těchto zemích obvyklé, se nejčastěji používá příprava filtrováním. Káva není tak extraktivní, ale své účinky si zachovává.
Káva jako důvod k setkání
A stavte se někdy na kafe! Kolikrát jste takové pozvání slyšeli nebo sami vyřkli. Posezení u kávy je skvělou příležitostí k povídání, plánování či vzpomínání. Rituál pití kávy máme spojen s libou vůní, krásným porcelánem, decentním cinkáním lžičky. Káva se pije po doušcích. A mezi nimi je dost času na vedení hovoru. Připravte skvělé espresso nebo caffe macchiato, servírujte k němu napěněné mléko a skleničku vody.
Káva jako inspirace
Kolektivní popíjení horké kávy se stalo oblíbenou kratochvílí. Byli to nejprve muži (dámy neměly zpočátku do kaváren vůbec přístup), kteří si užívali pohodlí a luxusního vybavení stylových kaváren na hlavních třídách velkých měst. Mnozí si je tak oblíbili, že si do nich nechali posílat poštu, absolvovali tam obchodní jednání, spisovali filozofické eseje, hráli karty, četli noviny a hlavně – nekonečně dlouhé hodiny diskutovali. V kavárnách vznikly základní teze řady uměleckých děl, kávou a prostředím její konzumace se inspiroval Carlo Goldoni, Manet, Henri Tolouse-Lautrec, Honoré de Balzac, Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach, ale také Božena Němcová, bratři Mrštíkové nebo Zdeněk Jirotka. Zkuste to jako oni – vezměte si do oblíbené kavárny místo nejnovějšího iPhonu tužku a papír. Třeba něco nakreslíte, napíšete, složíte… Nechte si profesionálním baristou připravit caffe ristretto, latte macchiato nebo caffe coretto s troškou alkoholu. Inspirace k velkým činům na sebe nenechá dlouho čekat!
Káva jako prostředek ke svádění
Ne, nespletli jsme se. Vždyť v kolika filmech nebo knížkách zve po uši červený mladík krásnou slečnu „nahoru na kávu“? Zapomeňte na ohlušující jízdu bourákem, dlouhé hodiny v nákupních centrech nebo procházky podzimní břečkou. Pozvěte (nechte se pozvat) na kávu. Čeká vás jistě zážitek voňavý, sladký a nezapomenutelný.
Káva jako rituál
V řadě zemí má káva rituální význam. V Turecku slouží jako prostředek sdělení názoru nevěsty na budoucího ženicha. Při domlouvání svatby podává mladá dívka kávu svému otci. Když je velmi sladká, ráda by skočila pod čepec okamžitě, pokud je sladká jen mírně, pak se jí nabízený mladík ani trochu nelíbí. Na Středním východě dostane šálek s kávou nejdříve muž nejvýše společensky postavený. Ženám se káva nalévá až nakonec. V Etiopii obdržíte šálek zásadně poloprázdný, plný by znamenal urážku. Zavítáte-li do venkovské restaurace, nedivte se, když kávu dostanete k jídlu zcela zdarma. V Egyptě se káva sladí podle příležitosti – ke smutečnímu obřadu hořká, na svatbě sladká. Vytvořte si vlastní rituály. Odvedou vaše myšlenky od každodenního shonu a dovolí vám relaxovat v uchvacující vůni kvalitní zrnkové kávy.
- 1 Jak rozeznat nekvalitní od kvalitní zrnkové kávy?
- 2 9x ano čerstvé kávě
- 3 Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká
- 4 Když si můžete vybrat, proč nezvolit to nejlepší?
- 5 Připravte si kávu na sto způsobů
- 6 Buďte na ni hodní - chraňte ji před světlem a vlhkem
- 7 Třináct důvodů , proč s námi zůstat