PERU FINCA EL HIGUERON - Micro Lot
Země vysokých And, domov starověkých kultur a mnoha etnických skupin. To je Peru, producent kávy s typicky jasnou kyselostí, se sladkými tóny karamelu, čokolády i oříšků. Ochutnejte sklizeň Fernanda Cordova Cordovy. Majitel plantáže pečující o kávovníky v horách na severu jí věnoval maximální péči. Jedinečný mikrolot je tak přesným odrazem tamního klima, přírody a lásky ke kávě.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Kávu Peru Finca El Higueron SHB EP lze popsat jako sladkou, krémovou, se zřetelnými tóny karamelu, mléčné čokolády a bobulovitého ovoce. Protože jde o 100procentní arabiku, můžete očekávat jemnou, nižší cremu.
Původ kávy
Vysokohorská káva (označená SHG – Strictly High Grow) je téměř vždy zárukou vysoké kvality. V případě Peru Finca El Higueron SHB EP se tato její výhoda spojuje ještě s jinými. Je to totiž mikrolot, tedy káva s rodokmenem. Sklizní se zřetelným původem nebývá mnoho, a proto patří k vysoce žádaným a jen v omezeném množství dostupným. Svým zákazníkům je dodávají drobní farmáři. K zrnkům vždy „přibalí“ informace o poloze a podmínkách plantáže, způsobu sběru, odrůdě… Díky tomu si každý kávomilec udělá dokonalou představu o konkrétní kávové oblasti a může si vychutnávat rozdíly jednotlivých lokalit přímo ve svém šálku.
Konkrétně tuto kávu jsme přivezli z peruánského regionu Cajamarca, což je jedna z tradičních pěstitelských zón. Leží v severní části And, charakterizuje ji velmi úrodná půda, polosuché, polochladné klima s jarními a letními srážkami a velmi příjemnými teplotami (v nejchladnějších měsících, tedy v červnu a červenci, se pohybují kolem 21 °C). Provincie San Ignacio je pěstování kávovníků zcela zasvěcena. Naprostá většina farmářů využívá zásady organického zemědělství, pracuje s principy udržitelnosti a Fair Trade. Nejinak je tomu v případě podniku pana Fernanda Cordova Cordovy.
Jeho plantáž se zaměřuje na pěstování kávovníků odrůdy Bourbon. Je známa vysokou výnosností a sladkou, komplexní chutí s jiskřivou kyselostí. Je pravdou, že i přes vynikající chuťové vlastnosti se v celosvětovém měřítku dostává trochu do pozadí. Vytlačují ji její mutace jako například Caturra, Pacas nebo Tekisic. Keře na Fernandově farmě sklízejí dělníci mezi srpnem a listopadem. Aby vybrali vždy jen zralá zrna, vyrážejí mezi kávovníky každý den. Úrodu pak zpracují takzvaným promýváním. Červené bobule nasypou do loupacího stroje, který je zbaví vrchní pevné slupky. Poté putují do barelů s vodou. V nich několik dní kvasí. Během tohoto přirozeného procesu se sladká dužina obalující kávová zrnka téměř úplně rozpustí. Jejich očištění je pak provedeno promytím. Následuje sušení zelené kávy na slunci nebo v sušičce. Promývaný způsob zpracování sklizně produkuje kávu lehkou, ovocnou a jen mírně kyselou.
Fernando Cordova Cordova je spolu s dalšími majiteli menších plantáží sdružen v Cooperativa Agraria Cafetalera. Organizace založená v roce 1966 se stala nejvýznamnějším družstvem v regionu. Jejím cílem je pomoci farmářům rozvíjet svou obživu způsobem harmonickým, spravedlivým, šetrným k životnímu prostředí a v neposlední řadě ziskovým. Přispívá tak ke zlepšení socio-ekonomické situace rodin svých více než 200 členů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.