

Robusta Guatemala San Marcos - zrnková káva
Robusta je chuťově výraznější sestrou arabiky. Obsahuje víc kofeinu a výborně se hodí do espresso směsí nebo k přípravě skutečně silného šálku. Tóny Robusta Guatemala San Marcos vás budou bavit, ať už ji využijete k přimíchání do arabiky, nebo k sólo degustaci. Najdete v ní typickou zemitost, lehkou citrusovou svěžest a stopy oříšků. Nebojte se experimentovat!
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robusta Guatemala San Marcos v sobě výraznou zemitost samozřejmě nezapře. Na druhou stranu příjemně překvapí tóny citrusů, lehkou kyselinkou a stopami oříšků. Jde o kávu chuťově výraznou, sluší jí to ve společnosti arabiky s chutí květin, čokolády a ovoce. Robustu můžete použít k sestavení vlastní espresso směsi. Dodá jí nejen plnou, „hutnou“ chuť, ale také krásnou cremu.
Původ kávy
Kávová pověst Guatemaly je víc než skvělá. Tamní sopečná, na živiny bohatá, půda, příjemné teploty a dostatek srážek dělají z této středoamerické země jednoho ze zásadních světových producentů kvalitní kávy. Konkrétně region San Marcos se může pyšnit přírodními podmínkami, jaké kávovníkům maximálně vyhovují. K tomu jde o oblast s nejdelší historií pěstování kávy, s nejbohatšími srážkami a nejteplejším podnebím v celé Guatemale.
O hornaté oblasti na západě země se říká, že se v ní „probouzejí sopky“. Je však také pravdou, že třeba takové Tajumulco, nejvyšší vulkán ve Střední Americe (s nadmořskou výškou 4 220 metrů), bylo aktivní naposledy v roce 1893. Místní ho vyhlásili národním parkem. Výstup na něj je prý skutečným zážitkem. Z vesnice Tiuchán je to na vrchol sice jen 7 kilometrů, nicméně turista během nich zdolá asi 1 200 výškových metrů.
Období dešťů začíná v polovině dubna a končí v půlce listopadu. Kávovníky vysazují farmáři ve stínu, obvykle ve výškách 1 300 – 1 800 metrů nad mořem. Keře tedy kvetou poměrně rychle, ale plody dozrávají déle, což umožňuje rozvinutí komplexnějších chutí kávy. Standardem sklizně je ruční sběr a zpracování kávových bobulí promýváním - takzvaná mokrá metoda zvýrazňuje ovocný profil kávy. Zelená kávová zrna je potřeba dobře usušit. V podmínkách častých a nepředvídatelných dešťů je běžné, že dělníci suší sklizeň částečně na slunci a částečně pod střechou nebo v mechanických sušárnách s nízkou teplotou.
Guatemalská robusta patří ke světově uznávaným sortám. Ostatně Guatemala byla první zemí, která zavedla systém označení původu kávy a v roce 2018 zapsala svou kávu na Intangible Heritage of the Guatemalan Nation, tedy jakýsi seznam nehmotného dědictví guatemalského národa. Není divu, Guatemalané kávu vyvážejí od 50. let 19. století, ročně jim tato plodina přináší do rozpočtu stovky milionů dolarů. Dnes se pěstování kávovníků věnuje přes 125 tisíc tamních rodin, a to především na malých farmách.
Na závěr zmiňme, že robusta je odrůdou kávovníku (Coffea canephora) s vyšším obsahem kofeinu v zrnu (až o 80 procent) a menší chuťovou variabilitou. Samotný keř je méně náchylný k chorobám, vykazuje také lepší výnosy. Obvykle se robusta používá do espresso směsí (míchá se s arabikou v poměru 20:80), využívá se také při výrobě instantní kávy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

SVĚŽÍ KVARTETO - espresso směs výběrové zrnkové kávy
