

Robusta Java - zrnková káva
Jedinečnost kávy je ukryta v chuti a vůni. Robusta z šestého největšího ostrova světa se může chlubit oběma. Ještě než ochutnáte, uhrane vás skutečně silným aroma s lehkým náznakem palmového cukru. A chuť? Mimořádná! Působivé vyvážení hořké a sladké je dotvářeno atraktivními tóny tabáku. Sumatra má milovníkům prvotřídní robusty rozhodně co říct.
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robusta Java patří ke kávám, které si zapamatujete po prvním doušku. Takto výjimečně silnou chuť a neobvykle intenzivní aroma poskytuje jen několik málo sort na světě. Degustace vám poskytne zážitek hořko-sladký, možná překvapí nízkou kyselostí a zcela určitě ohromí tóny tabáku. V aroma identifikujete sladkost palmového cukru a přitažlivou vůni moka.
Pokud jde o přípravu, většina kávomilců kombinuje robustu s jemnější arabikou a získává tak jedinečnou domácí espresso směs. Rozhodně to také vyzkoušejte. Nezříkejte se ale ani přípravy v moka konvičce nebo na filtru. Tahle káva si rozhodně zaslouží, abyste s ní experimentovali a objevovali její krásu v mnoha podobách.
Původ kávy
Na Sumatře pěstují kávovníky (Coffea arabica) v nadmořských výškách kolem 760 až 1 520 metrů. Znalci tvrdí, že se tak děje od roku 1884 – první plantáže byly založeny nedaleko jezera Toba, což je největší sopečné jezero na světě. Z toho plyne, že keře kávovníků profitují z vulkanické půdy bohaté na minerální látky, ale také horkého a vlhkého ostrovního klima. Pro nízko položené oblasti jsou typické časté srážky, obvykle přicházejí mezi listopadem a dubnem. Nejsuššími měsíci jsou na Sumatře květen a říjen. Právě tehdy kávu Sumatřané obvykle sklízejí.
Typický pěstitel kávy obhospodařuje na Sumatře asi hektarový pozemek. Na sklizeň si najímá dělníky, kteří zralé kávové třešně škubou ručně a úrodu také ručně zpracovávají. Nejčastěji ji po sklizení nechávají krátce zaschnout, poté loupou svrchní slupku a zrna obalená sladkou dužinou suší na slunci. Jakmile jejich vlhkost dosáhne 11-13 procent, zbaví zrna zbytků dužiny a připraví je na export. Výsledkem takového způsobu zpracování je káva typické sladké a harmonické chuti s velmi nízkou kyselinkou.
Robusta Java vyniká jak chutí, tak značným obsahem kofeinu: jde o 2,2 – 2,7 procenta. Arabika naproti tomu obsahuje 1,2 – 1,5 procenta kofeinu. Mezi největší producenty robusty na světě patří Vietnam, Brazílie a právě Indonésie.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

INDIE ROBUSTA PARCHMENT PB (peaberry) - zrnková káva
