

ROBUSTA KAMERUN BOYO - zrnková káva
Silná, harmonická a hořce čokoládová kamerunská robusta si cestu na světové trhy hledá snadno. Někdo říká, že si v ničem nezadá se skvělými kávami Jižní Ameriky, jiný ji považuje za příklad naprosté osobitosti. Vyzkoušejte sami, kam kamerunskou krasavici zařadíte. Pokud jsou vašim chuťovým pohárkům milé něžné tóny lahodného nápoje, přidejte k ní kvalitní plantážní arabiku. Voňavého experimentování se není třeba bát!
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robustu Kamerun poznáte podle harmonické, plné chuti se stopou hořké čokolády a milými podtóny dřeva a kouře. Crema je vysoká, kompaktní. Tato káva bývá doporučována k přípravě espressa – ať už samostatně nebo jako součást espresso směsí.
Původ kávy
Kde leží Kamerun, není tak těžké vypátrat. Jak a kdo tam pěstuje kávu, se už však ví méně. Přesto se tato země rovníkové Afriky umisťuje mezi producenty kávy na velmi slušných pozicích. V roce 2014 obsadila 31. příčku.
Kávové plantáže byly v Kamerunu založeny v roce 1884 německými kolonizátory. Maximální produkci zaznamenalo místní hospodářství v roce 1990, kdy se Kamerun stal 12. největším vývozcem kávy na světě. Pokles výroby je v současné době připisován vládní politice i globální ekonomické krizi. Země se s ní ovšem nehodlá smířit a požádala o pomoc s řešením Brazílii a její kávové specialisty.
Momentálně je káva jednou z mnoha zemědělských komodit Kamerunu. Hlavní pozornost upínají drobní rolníci k bavlně, tabáku a banánům. Ale jsou to právě oni, kdo pěstování kávovníků věnují péči a úsilí. Pokud jde o druh, naprostá většina kamerunské kávy je robusta. Dobře se jí daří ve středních nadmořských výškách na západě země.
Sklizeň je uskutečňována obvykle ručně, červené plody kávovníků jsou zbaveny slupek (které přihrnují farmáři k rostlinám kávovníků, aby jim dodali potřebné živiny). Skutečně malí farmáři zpracovávají plody kávovníků takzvaným suchým procesem, většina produkce ale putuje do centralizovaných stanic, kde je káva promývána.
V roce 2013 činila produkce kávy v Kamerunu necelých 42 tisíc tun. Robusta se obvykle vyváží do Belgie, Portugalska a Francie.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























21. 10.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ROBUSTA KONGO DEL KASAI - zrnková káva

ROBUSTA UGANDA KCFCS - zrnková káva
