

ROBUSTA MEXICO CHIAPAS BIO - zrnková káva
Plantážní robusta v BIO kvalitě se hodí pro chvíle, kdy potřebujete pořádnou dávku povzbuzení, nebo tehdy, když hodláte trochu experimentovat. V prvním případě ji připravte samostatně, ve druhém přimíchejte k některé z arabik. V šálku na vás vždy bude čekat nápoj sladce karamelový, lehce čokoládový a příjemně ovocný. Mexická robusta je vyvážená a chuťově bohatá.
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Zrnkovou kávu Robusta Mexico Chiapas BIO charakterizují střední kyselost, bohaté aroma a tóny čokolády, karamelu a citrusů. V šálku dává hutnou, vyšší a kompaktní cremu.
Původ kávy
Chiapas je jeden ze států Mexika, pro který je typické vlhké tropické klima. V dřívějších dobách byly jeho nížiny pokryty deštným pralesem, ten ovšem musel ustoupit zemědělské půdě. Kávovníky se do země dostaly v roce 1954, a to do oblasti Veracruz. O několik desetiletí později byly vysázeny první plantáže také v regionu Chiapas. Ten se záhy stal největším producentem kávy v Mexiku. Ačkoli se o mexické kávě mluví poskrovnu, patří mezi sorty špičkové kvality s výrazným ovocným profilem. Místní farmáři obhospodařují obvykle malé, horské plantáže. Uvádí se, že v Mexiku se pěstování kávovníků a přidruženému průmyslu věnuje kolem půl milionu lidí. Mexiko je zároveň jedním z největších světových producentů kávy v BIO kvalitě.
Plody kávovníků bývají zpracovány promýváním. To znamená, že je dělníci po sklizni transportují do takzvaných zpracovatelských mlýnů, kde je nasypou do vody, jejíž proud je protlačí drticími plechy. Tím jsou bobule zbaveny pevné slupky a částečně také sladké dužiny obalující zelená zrnka. Dalším krokem je fermentace – uvolněná káva putuje do barelů s vodou, ve které zůstává až 36 hodin, během nichž se přirozeným procesem rozpustí zbytky slizovité dužiny a vláken. Po propláchnutí rozloží farmáři kávu na betonová plata, kde ji nechají dobře proschnout. Sušení musí zahrnovat i časté prohrabování, aby káva neplesnivěla. Když je i tato fáze u konce, přichází ke slovu třídění a balení.
Zmiňme se ještě krátce o robustě, jež je v některých ohledech výrazně odlišná od arabiky. Rostlina Coffea robusta (odborně Coffea canephora) má původ v subsaharské Africe. Dosahuje výšky až 10 metrů, vykazuje vyšší výnos než arabika, její semena obsahují více kofeinu (2,7 %; arabika 1,5 %) a méně cukru. Zároveň je robusta méně náchylná k napadání škůdci a během pěstování tedy vyžaduje méně průmyslově vyráběných postřiků a ošetřujících látek.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě.
- Na 1 šálek použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ROBUSTA INDONESIE FLORE BIO - zrnková káva

INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB BIO - zrnková káva
