

ROBUSTA UGANDA KCFCS - zrnková káva
V Ugandě mají nejen senzačně úrodnou půdu a úžasně zručné farmáře, ale taky speciální úřad pro rozvoj kávového hospodářství. To by samozřejmě nestačilo, pokud by pěstitelům a výrobcům chyběly radost, poctivost a touha učit se novým věcem. Naštěstí nechybí. Proto je ugandská robusta chuti plné, bohaté, mírně kyselé a rozkošně kouřové. Ochutnejte kávu našlapanou kofeinem, která vynikne jak samostatně, tak ve směsi s jakostní plantážní arabikou.
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Chuť kávy Robusta Uganda je možné popsat jako plnou a bohatou. Od ostatních káv se nejvíce liší atraktivní kouřovostí. Acidita je mírná, zato obsah kofeinu vysoký. Tato káva se nejlépe hodí k přípravě espressa nebo takzvané turecké kávy. Výborně ji uplatníte také při míchání směsí s plantážní arabikou.
Původ kávy
Uganda je největším africkým vývozcem kávy. Prezidentská republika ve vnitrozemí je považována za „perlu Afriky“ – zřejmě od dob, kdy ji takto tituloval Winston Churchill. Mírně zvlněná krajina s průměrnou nadmořskou výškou 900 metrů oplývá skutečně nádhernou přírodou s mnoha druhy divokých zvířat.
Pro pěstování kávovníků jsou místní tropické podnebí a na živiny bohatá půda doslova dary z nebes. První zprávy o kávě v Ugandě pocházejí z 19. století a popisují používání kávy k posílení energie při dalekých cestách nebo jako náhradu za cigarety. Historická akta naznačují, že po druhé světové válce byla káva z Ugandy jedním z příjmů podporujících zpustošenou britskou ekonomiku.
Za nejdůležitější období se považují 80. léta 20. století, kdy zemědělci vysadili téměř 200 tisíc hektarů robusty a 33 tisíc hektarů arabiky. V letech 1984-1986 financovalo program obnovy kávových plantáží, rehabilitaci továren na zpracování kávy a také vzdělávání rolníků Evropské hospodářské společenství (EEC).
Káva druhu robusta je v Ugandě pěstována především v oblasti deštného pralesa Kibale. V letech 1999-2002 vynaložili farmáři i vláda velké úsilí k tomu, aby byla zařazena mezi prémiové kávy a příjmy z jejího prodeje pomohly financovat činnosti související s ochranou přírody. Kávovníkové plantáže pokrývají krajinu v okolí jezera Victoria, druhého největšího v Africe. Malé farmy zpracovávají kávové bobule nejčastěji sušením na slunci, ale s rozvojem kávového průmyslu přechází řada producentů k takzvanému promývání.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























5. 10.
23. 4.
28. 11.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ROBUSTA INDIA MONSOONED zrnková káva

ROBUSTA KONGO DEL KASAI - zrnková káva
