

RWANDA GISENYI FW A SCR. 15+ MUTETELI RUGAMBA - Micro Lot
Většina rwandských plantáží je položena vysoko v horách a ta, ze které jsme přivezli mikrolot Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba, není výjimkou. Právě kopce, jejich klima a půda propůjčují zrnu jedinečnou chuť a aroma. V tomto případě vás čeká setkání s divokými květinami, zelenými jablky, citrusy a tmavými bobulemi. Farma v regionu Gisenyi pečuje o jedinečnou kávu se zvláštní pozorností.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba je chuťově mnohovrstevnatá, ale velmi vyvážená a harmonická. Měkké, krémové tělo ozvláštňují tóny květin, šťavnatých zelených jablek, svěžích citronů a pomerančů i tmavého bobulovitého ovoce. To vše je korunováno karamelovým závěrem.
Kompozice tohoto mikrolotu se krásně projeví při přípravě na filtru, rozmanitost chutí si užijete z moka konvičky nebo aeropresu, ale chybu rozhodně neuděláte ani přípravou v pákovém kávovaru.
Původ kávy
Historie rwandského kávového průmyslu je velmi pohnutá na jedné straně a monumentální na straně druhé. Káva se do Rwandy dostala v roce 1904, kdy ji přivezli misionáři, a velmi rychle se stala jednou z nejdůležitějších tržních plodin země. Zpočátku šlo sice o produkci nižší kvality, nicméně své zájemce si našla. Když země získala v roce 1962 nezávislost, dostal se kávový průmysl do hluboké krize. Farmáři se ale nevzdali a svou pozornost začali upínat směrem ke kávám kvalitním až špičkovým. Vsadili na jedinečné přírodní podmínky, dlouhodobou zkušenost a vysoce jakostní keře. Znovuzrození kávového průmyslu podpořila také jednotná národní strategie.
V současné době existuje ve Rwandě přes 450 tisíc drobných pěstitelů kávy, kteří se v naprosté většině věnují odrůdě Arabica Bourbon vynikající hladkým, krémovým až sametovým tělem s nádechem citrusů a dochutí karamelu. Rwanda se díky ní dostala do třicítky největších producentů kávy na světě, a dlužno dodat, že její produkce patří k velmi kvalitním.
Vegetační období začíná v září nebo v říjnu a pokračuje až do sklizně, která vychází na březen až červen (vrcholí obvykle v květnu). Téměř všude ve Rwandě se káva zpracovává promýváním. Zásluhu na tom mají značné investice do komunitních promývacích stanic, které jsou schopny zpracovávat nesčetně unikátních mikrolotů.
Jedním z nich je Rwanda Gisenyi FW A SCR 15+ Muteteli Rugamba z regionu Gisenyi, který se kávou proslavil po všech stránkách. Pěstuje ji ve vynikající kvalitě, dokáže ji skvěle zpracovat a navíc nabízí příležitost turistům a zájemcům o kávu prohlédnout si plantáže a být alespoň na chvíli součástí voňavého příběhu rwandské kávy. Právě tam, v údolí Albertine Rift (ve kterém za návštěvu stojí i jezero Kivu, jedno z nejhlubších a největších na světě) se nachází plantáž, jejíž sklizeň můžete ochutnat.
Divoká krajina mikroregionu Albertine Rift poskytuje kávovníkům vynikající podmínky. Jejich plody jsou zpracovávány ve stanici Cañege, která se stará o sklizeň přibližně 1 200 drobných zemědělců z okolí. Pečlivě sesbírané bobule jsou nejprve ponořeny do vodní lázně, ve které zůstávají 16-36 hodin. Díky vodě změknou a nabobtnají. Poté jsou nasypány do promývacích zařízení, která je snadno zbaví slupky a dužiny. Uvolněná kávová zrnka dělníci přemístí do nádrží s čistou vodou a nechají je 36 hodin fermentovat. Zrno se tím zbaví posledních zbytků vláken, čemuž napomůže ještě závěrečné „otryskání“ vodou. Nakonec je káva rozložena na betonová plata a usušena přímým sluncem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























27. 3.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

KONGO LATUMBA AA - zrnková káva
