

TANZANIA AA KILIMANJARO RAINFOREST ALIANCE
Jamhuri ya Muungano wa Tanzania. Tady pěstují jednu z nejlepších káv na světě. Buďte bez obav, svahilštinu necháme tamním obyvatelům. Nám bude stačit, když si plnou a zároveň neskutečně jemnou lahůdku ze svahů Mount Kilimanjara vychutnáme v pohodlí evropských ušáků. A to udělejte. Jen tak, bez spěchu, pro radost.
Crema a chuť kávy
Tanzanská káva, stejně jako produkce sousední Keni, vyniká mimořádně hutnou a kompaktní chutí. Zároveň je ale jemná, tedy mild, a po pozorném vychutnání v ní objevíme citrusovost a příjemnou kyselkavost.
Crema je krásná, soudržná, delikátní.
Původ kávy
Původně Tanganika a Zanzibar, dnes zkráceně Tanzania, každopádně země s produkcí 30-40 tun plantážní kávy ročně, o jejíž pěstování, sklizeň i zpracování se starají malí rolníci.
Káva byla do hornaté země s vysokou biologickou rozmanitostí a mnoha národními parky přivezena v 16. století z Etiopie. Existují ale zprávy, že zkušenost s kávovníky měli už dávno předtím příslušníci kmene Haya sídlící v severozápadní Tanzanii. Bobule prý dusili s bylinkami a žvýkali jako prostředek k povzbuzení.
Na rozšíření kávových plantážích se značně podílela německá kolonizace Tanzanie. Po první světové válce převzali zemi Britové a zavedli pozemkové reformy, rozšířili pěstitelskou síť a přispěli ke vzniku kávových družstev, která měla pomáhat získat zemědělcům lepší ceny za výkup kávy. V roce 1976 byla ale všechna sloučena do dvou podniků a o rok později je odbory úplně rozpustily. Produkce kávy tak drasticky utrpěla. Až ke konci 20. století začaly v Tanzanii platit reformy, které zvýšily účinnost privatizovaného systému. Tanzanská „rada kávy“ začala vydávat povolení a licence, a pěstování i prodej se staly úplně nezávislými. Káva je prodávána prostřednictvím aukce Moshi Coffee nebo přímo.
Tanzanie se rozhodla pro britskou nomenklaturu třídění kávy podle tvaru a velikosti zrna. Nejkvalitnější produkce získává stupeň AA, A nebo B. Na opačném konci spektra pak stojí UG a TEX.
Plody kávovníků připomínající třešně se v Tanzanii sklízejí prakticky celoročně, podle toho, jak postupně dozrávají. Keřům se dobře daří ve stínu horského masivu Kilimanjara. Jde o tři nečinné sopky, což se promítá jak do půdního složení, tak názvu popisované kávy.
Káva je zpracovávána promýváním. To znamená, že po sklizni jsou bobule vsypány do velkých nádrží s vodou, v nichž procházejí speciálními plechy, které je zbavují slupek. Pak putují do fermentačních sudů. Tam se díky působení enzymů přirozeně odstraní další slupky. Káva se nakonec suší, třídí a balí.
Většina vývozu tanzanské kávy je určena pro Japonsko, Itálii a USA. K významným odběratelům patří taky Německo.
Pěstování kávy zaměstnává v Tanzanii kolem 400 tisíc rodin a přímo se dotýká si 2,4 milionů lidí.
Účinky kávy
Hledáme-li v kávě kromě potěšení chuťových pohárků taky něco navíc, rozhodně nebudeme zklamáni. Kávová zrnka totiž obsahují látky, které prospívají zdraví a mohou předejít některým obávaným nemocem.
Začněme u kofeinu, jehož povzbudivé účinky vyhledávají lidé na celém světě. Káva ho obsahuje 0,5-2,5 %. Kofein účinně blokuje adenosin - látku, která zpomaluje přenos nervového vzruchu a srdeční aktivitu a připravuje tělo ke spánku. Když se objeví kofein, dává se adenosin na ústup. Zároveň se zvyšuje produkce adrenalinu, který uvádí tělo do pohotovosti, zrychluje srdeční činnost. Krevní tlak stoupá, svaly jsou zásobovány krví, vyplavuje se dopamin a dostavují se pocity štěstí a spokojenosti.
Káva, to ale není jen kofein. Obsahuje i antioxidanty zabraňující předčasnému stárnutí buněk, proteiny a minerální látky. Konzumací kávy lze účinně předcházet srdečně-cévním nemocem a dokonce i Alzheimerově chorobě. Nápoj působí antibakteriálně a urychluje štěpení tuků.
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7 g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95 °C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva

TANZANIA AA North Fine Quality zrnková káva
