VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ zrnková káva
Višně v čokoládě jsou báječným dárkem pro všechny slečny, paní, babičky i tchyně. Proč si tak trochu nešplhnout a nepotěšit milovnice exotického nápoje? A že chutná i chlapům? O to větší důvod koupit aromatizovanou stoprocentní arabiku rovnou v kilovém balení. Svěžest višní a hřejivé čokoládové tóny se nikdy neomrzí.
Složení
Arabica 100%, AromaCrema a chuť kávy
Višně v čokoládě patří k mimořádně populárním aromatizovaným kávám. Snoubí se v nich totiž ovocná kyselkavost s hutnou sladkostí, to vše na pozadí vysoce jakostní a delikátně pražené kávy. Pěna této rozkoše je složena z milionů drobných bublinek, velmi nadýchaných a kompaktních.
Původ kávy
Vysokohorské kávy patří celosvětově mezi velmi oblíbené, ta z peruánských And není vůbec výjimkou. Díky tomu, že ji pěstují poměrně chudí malorolníci, nebývá hnojena ani ošetřována průmyslově vyráběnými produkty a může se tak zařadit mezi kávy v kvalitě bio. V regionu Puno, který leží nedaleko proslulého jezera Titicaca, se pěstuje především odrůda arabiky Typica. Charakterizují ji sice nižší výnosy, zato je ale považována za jednu z nejkvalitnějších. Zemědělci, kteří ji dodávají menším odběratelům (jako jsme například my), nemusí produkci uměle vyhánět chemikáliemi, protože nepotřebují cenu srazit na minimum. To je spíš problémem velkých kávových plantáží, které pěstují kávu pro nadnárodní koncerny.
Na úpatí And se káva sklízí takřka po celou dobu vegetace. Kávové třešně totiž dozrávají 9-14 měsíců. V jednu chvíli na kávovnících najdeme jak květy, tak zralé plody. Češou se ručně a okamžitě převážejí ke zpracování. To se provádí promýváním – časově i finančně náročnější metodou, která je ovšem zárukou vysoce kvalitní produkce. Bobule se nasypou do speciálních nádob s vodou, strojově zbaví dužiny a nechávají fermentovat v kvasných dížích. Pak jsou sušeny buď na přímém slunci, nebo v sušárnách. Farmáři musí každému kroku věnovat velkou pozornost, hrozí totiž zplesnivění celé úrody.
Aromatizace kávy už je v rukou našeho zkušeného pražiče. Bezprostředně před pražením postříká zrnka nosným olejem s přírodním aroma. Káva si tak uchová vůni a chuť po dlouhou dobu.
Příprava aromatizované kávy v automatickém kávovaru
Pokud hodláte použít aromatizovanou kávu k přípravě nápoje v automatickém kávovaru se zásobníkem, doporučujeme se v návodu na použití kávovaru ujistit, že je to možné. V případě, že výrobce přístroje o aromatizované kávě žádné informace neuvádí, držte se prosím následujících doporučení. Přírodní aroma, kterým je tato káva ochucena, může při delším kontaktu reagovat s plasty v násypníku a způsobit jejich zbělání.
Stejné pravidlo je vhodné dodržet také pro mletí aromatizované kávy v mlýncích (ručních i elektrických). |
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
12. 7.
11. 6.
13. 6.
14. 8.
10. 6.
29. 1.