Zambia Washed Arabica Plus Catimor - zrnková káva
Popularita zambijské kávy roste. Tato arabika vyniká nejen velkým zrnem, ale i nižším obsahem kofeinu a výjimečnou chutí. Pro odrůdu Catimor jsou typické lahodná hořkost kombinovaná s ovocnou svěžestí a vůně vpravdě delikátní. Pokud patříte ke skutečným milovníkům elegantního, kvalitního nápoje, tohle je trefa do černého!
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zambia Washed Arabica Plus Catimor je chuťově výrazná, s plným tělem a příjemnou kyselostí. Díky způsobu zpracování kávových zrn rozpoznáte tóny šťavnatého ovoce, především citrusů. Celkově působí elegantně a vyváženě.
Původ kávy
Pro Zambijskou republiku je káva zásadním exportním artiklem. Kávovníky tamní farmáři pěstují od 50. let minulého století, kdy vysadili první semena přivezená z Tanzanie a Keni. Oficiálním exportérem kávy se ale tato africká země stala až o 30 let později. Tehdy jí International Coffee Organization udělila potřebnou vývozní kvótu.
Od té doby kávových plantáží v Zambii přibývalo, dnes se uvádí, že těch velkých funguje kolem dvaceti. Menší políčka obhospodařovaná soukromníky však pomalu mizí – nedokážou velkoproducentům konkurovat. Naprostá většina kávovníků pěstovaných v Zambii je odrůdy arabica. V případě této kávy jde o varietu Catimor. Charakterizuje ji trpasličí vzrůst, velké zrno a výborná chuť výsledného nápoje. Catimoru se skvěle daří ve výškách 1 000 – 1 600 metrů nad mořem, nejvíce je rozšířen v Indonésii a Vietnamu. Poprvé však byl představen v Brazílii, a to roku 1970.
Northern Provincie (Severní provincie), ze které káva Zambia Washed Arabica Plus Catimor pochází, leží na velké náhorní plošině, takže keřům kávovníků poskytuje výborné mikroklima. Dlouhé slunečné dny kombinované s nižšími teplotami a dostatkem srážek umožňují kávovým třešním pozvolné dozrávání. Během něj se v nich ukládá jedinečné aroma a výrazná chuť.
Pro Zambii je typickým způsobem zpracování plodů kávovníků promývání, čili takzvaná mokrá metoda. Zahrnuje pečlivou (často ruční) sklizeň, po které následuje třídění a čištění bobulí, například od kamínků, listí nebo bláta. Pak je nutné kávu propláchnout čistou vodou a odstranit nezralé plody. V takzvaném rozvlákňovači, což je buben, v němž káva rotuje, jsou zbaveny svrchní slupky. Nato dělníci kávu přemístí do fermentačních nádrží s vodou a ponechají ji tam několik hodin až dní. Přirozené procesy zajistí rozpuštění sladké dužiny obalující kávová zrnka. Ta musí být důkladně promyta a poté sušena. Nejčastěji bývá káva rozsypána na betonová plata a 8-10 dní vystavena přímému slunečnímu záření. Když je hotovo, dělníci kávu opět vytřídí a zabalí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.