

Zelená káva - cesta ke zdraví a kráse

Poznámka v úvodu: Napsali jsme novější článek o zelené kávě, který jsme doplnili o studie.
Kolébkou kávy je Etiopie, ovšem největší rozmach zažila káva až v Arábii, odkud se poté rozšířila do celého světa, převážně však do oblastí tropického pásma, jelikož kávovníkům vyhovuje spíše vlhké a slunné klima.
V současné době se káva dělí na několik základních druhů – Arabica, Robusta, Liberica a Excelsa - posledně dvě jmenované varianty však nejsou pro své vlastnosti příliš rozšířené. Robusta tvoří 25% světového trhu a na rozdíl od Coffee Arabica má dvojnásobný obsah kofeinu a méně náročný proces pěstování a přípravy. Na druhou stranu je její chuť více zemitá a ne tak příjemná jako u její známější sestry Arabicy.
Coffea Arabica, ze které se zpracovává mimo jiné i zelená káva, zastává na trhu nejvýraznější postavení právě kvůli své vysoké kvalitě a delikátní chuti. Jejími hlavními vývozci jsou Brazílie a vlastně celá oblast Jižní Ameriky.
Zelený poklad
Proces úpravy zelené kávy je poměrně náročný a zdlouhavý, ovšem výsledek za to jistě stojí. Nejprve se z kávovníků ručně sesbírají jeho plody připomínající jasně červené třešně, pečlivě se roztřídí a ty nejkvalitnější se následně několik týdnů suší na slunci tak, aby se z nich dala snadněji vyloupnout vždy dvě kávová semínka. Ta se poté zpracovávají pomocí „mokré metody“, která zajišťuje perfektní zbavení zrnek jakýchkoli nečistot. Následně se zabalí do jutových pytlů tak, aby si zachovala svou čerstvost.
Rozdíl mezi standardními praženými (hnědými) a nepraženými (zelenými) kávovými zrnky je nejen v chuti a vůni, ale hlavně v obsahu zdraví prospěšných látek – ty se totiž během této tepelné úpravy ztrácejí.
Příprava a účinky zelené kávy
Mletá zelená káva se zalije horkou vodou a vznikne kyselkavý nápoj velice specifické chuti. Pokud však máte zrnkovou nemletou zelenou kávu, doporučuje se ji nejdřív na několik desítek minut namočit v misce s vlažnou vodou, jelikož nepražená zrna jsou tvrdší a mohla by způsobit následně poškození mlýnku (máte - li doma běžný typ mlýnku, je možná lepší si rovnou zakoupit mletou).
Zelená káva se v poslední době často skloňuje ve spojitosti s hubnutím. Za tímto názorem stojí několik vědeckých výzkumů (naposledy v lednu 2012 zabývající se obezitou a cukrovkou), které objevily, že zelená káva obsahuje mimo jiné kyselinu chlorigenovou. Tato kyselina pomáhá redukovat množství cukru v těle a jeho přeměnu na tuk, čímž snižuje riziko nadváhy, srdečních chorob a cukrovky. Zároveň se udává, že pozitivně působí v boji proti žlučovým kamenům a celulitidě a také snižuje množství volných radikálů v organismu.
Oproti pražené kávě má také mnohem vyšší obsah kofeinu, takže je možné ji pít jako přírodní a zdravější alternativu mnohdy přeslazených energetických nápojů. Spojení kofeinu a kyseliny chlorigenové zároveň působí detoxikačně a také ničí bakterie - je vhodné ji pít při nachlazení či bolesti v krku, nicméně je nutné vzít v úvahu právě vysoký podíl kofeinu. I z toho důvodu se zelená káva ve větším množství nedoporučuje těhotným a kojícím ženám či osobám s vážnými srdečními potížemi.