Nová registrace
Zapomenuté heslo
+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin

DTest

 

Heureka - ověřeno zákazníky



Zelená káva: Mnoho povyku pro nic nebo opravdové kouzlo?

27.08.2017 3 minuty čtení
Kávička zelená, to je moje potěšení. I když… Nalijme si čisté kávy hned na začátku, zrovna tahle chuť vás nejspíš neokouzlí a barva je také prazvláštní. Tak proč se o ní pořád všude mluví a píše? Inu, je to malý zelený zázrak.

Zelená káva není žádná speciální odrůda, jak by se mohlo zprvu zdát. Jedná se o běžná zrnka druhu robusta nebo arabica, která se získávají z kávových třešní pomocí mokré či suché metody. Ovšem hlavní je, že tato zrníčka neprošla fází pražení.

Tento důležitý faktor je vlastně rozhodující. Při pražení sice vzniká typická vůně, chuť i barva klasické kávy, zrnka však během něj ztrácí některé z prospěšných látek a účinků.

Zelený boom

A právě účinky zelené kávy vyvolávají stále bouřlivé diskuze. V roce 2012 totiž byly v populárním americkém pořadu o zdraví zveřejněny výsledky jisté (objektivně řečeno nepříliš vědecké) studie, která uvádí, že díky zelené kávě může člověk poměrně jednoduše shodit přebytečná kila. Tato informace samozřejmě okamžitě zvedla vlnu zájmu o nepražená kávová zrnka, lépe řečeno se do popředí pozornosti dostala kyselina chlorogenová, která je v nich obsažena a která byla označena za “hlavního viníka” hubnutí.

Obrovská popularita kyseliny chlorogenové na sebe bohužel navázala i mnoho podfukářů, kteří naslibovali hubnutí téměř po jediném doušku zelené kávy a odkazovali se na zaručeně průkazné studie, mnohdy ovšem financované právě společnostmi vyrábějícími extrakty či jiné výrobky ze zelené kávy.

Zelená pro štíhlou linii

Tímto jednáním ale kyselině chlorogenové a potažmo i zelené kávě jako takové prokázali medvědí službu. Jak to tedy je s jejími účinky doopravdy? Zhubneme díky ní na těle, nebo jen v peněžence? Pravda je taková, že zelená káva ani kyselina chlorogenová nemají kouzelnou moc. Jen těžko lze uvěřit slibům, že za nás udělají všechnu práci při zbavování se špíčků, zatímco my dál budeme baštit guláš se šesti a sedět na gauči. Nicméně objektivní zahraniční studie[1] z posledních let skutečně potvrzují pozitivní vliv kyseliny chlorogenové na naše zdraví.

Vědecké práce ukazují, že tato kyselina působí na lidský organismus jako významný antioxidant, skvěle se hodí pro detox, pomáhá nám se vypořádat se snižováním hladiny cholesterolu a zrychluje metabolismus. Dále má probiotickou funkci pro naše trávení a v neposlední řadě má vliv i na snižování hmotnosti a ukládání viscerálního tuku. Další výzkumy se zaměřují také na její roli při snižování krevního tlaku a pozitiva pro osoby s diabetem.

Oproti pražené kávě vykazuje zelená vyšší obsah kofeinu, takže je možné ji pít jako přírodní a zdravější alternativu mnohdy přeslazených energetických nápojů. 

Jak na to?

Na pultech najdete různé variace na zelenou kávu - od tajuplných lahviček s extraktem po všelijaké tobolky a prášky. Pokud ale chcete mít jistotu, co kupujete a následně užíváte, doporučujeme si nálev udělat vlastní.

V tomto případě je ale dobré vědět tři základní věci:

  • Arabica obsahuje téměř dvojnásobně více kyseliny chlorogenové než robusta. Obecně lze říct, že u odrůd s vyšší aciditou najdete této kyseliny více. Vybírat můžete z jednodruhové zelené kávy (velmi populární je například Brazílie Santos či kolumbijská Supremo Medelin) a vícedruhových směsí. Zatímco jednodruhové zelené kávy jsou cenově dostupnější, nenajdete u nich tolik kyseliny chlorogenové. U kvalitních vícedruhových směsí je důraz kladen na maximální obsah této kyseliny. Do směsí jako třeba Super štíhlá linie proto bývají vybírány ty odrůdy arabik, které jí obsahují co nejvíce a zároveň jsou chuťově vyvážené.
  • Na domácím mlýnku zelenou kávu neumelete. Kvůli tomu, že neprošla pražením, jsou kávová zrnka velmi tvrdá a mohla by vám při mletí zničit přístroj. Zvažte proto nákup již namleté kávy.
  • Připravte se na velmi specifickou chuť. S kávou, jak ji běžně znáte, má ta zelená pramálo společného. Někdo cítí lehkou dohru oříšků nebo zeleného čaje, jiný zase hrášku, nicméně i zde máme pár tipů na vylepšení.

Nejdříve je zapotřebí získat samotný nálev. Nemusíte se bát, že byste varem zničili prospěšné látky v čele s kyselinou chlorogenovou. O ně káva přichází až při mnohem vyšší teplotě (pražení probíhá při zhruba 170 °C). Pokud jste zvolili mletou zelenou kávu, stačí zalít přibližně 7 g na jednu porci vařící vodou a nechat 5 minut odstát.

Dejte zelené kávě šanci, někdo si její chuť oblíbí hned, jiný za pár dní. Jestli se ale chcete zdravě rozmazlit, vyzkoušejte ochucené varianty - skvělá je například zelená káva s příchutí vanilky, karamelu či kokosu a ani se skořicí neuděláte krok vedle. Nebo zkuste variace na oblíbené míchané nápoje - mojito ze zelené kávy bude v horkých letních dnech chutnat výborně.


[1] Thom, E. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. J. Int. Med. Res. 2007, 35, 900–908

Patti, A.M.; Al-Rasadi, K.; Katsiki, N.; Banerjee, Y.; Nikolic, D.; Vanella, L.; Giglio, R.V.; Giannone, V.A.; Montalto, G.; Rizzo, M. Effect of a natural supplement containing Curcuma longa, guggul, and chlorogenic acid in patients with metabolic syndrome. Angiology 2015, 66, 856–861. [CrossRef] [PubMed]

Olthof, M.R.; Hollman, P.C.; Katan, M.B. Chlorogenic acid and caffeic acid are absorbed in humans. J. Nutr. 2001, 131, 66–71. [PubMed]

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.