

Horká čokoláda - Arašídové máslo
Jestli chcete ochutnat dobré kakao, sáhněte po tom ghanském. A jestli si toužíte dopřát skvělou horkou čokoládu, dejte si tuhle. Horká čokoláda – Arašídové máslo je naprosto famózní. Tóny středně hořké čokolády dokresluje linka sladko-slané burákové dobroty. Stačí zalít mlékem, a propadnete jí navždy.
Složení
Kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 21%, Cukr, Sušené odstředěné mléko, Sůl, Zahušťovadlo (E466), Kypřící složka (E341)Crema a chuť čokolády
Horká čokoláda – Arašídové máslo má středně hořkou a samozřejmě bohatou čokoládovou chuť. Tu podporuje příjemná stopa arašídového másla, které je nasládlé a zároveň mírně slané. Také vůně této horké čokolády odpovídá vůni takzvaného burákového másla velmi dobře.
Původ
Pokud hledáme původ této horké čokolády, musíme se vypravit do Ghany. Právě tam rostou kakaovníky (Theobroma cacao), z jejichž semen se kakaový prášek vyrábí.
Ghaňané pěstují kakaovníky přibližně od konce 19. století, v letech 1911-1976 byla jejich zem dokonce předním producentem kakaa, když na trh dodávala až 40 procent z celosvětového ročního objemu. Kontrolu nad kakaovým průmyslem proto převzala místní vláda, zavedla dohled nad výkupními cenami, dotovala výzkumný ústav, podporovala farmáře v hlídání kvality sklizní a podobně. Nicméně v 70. letech minulého století se Ghaně, pokud jde o export této zásadní komodity, příliš nedařilo. Mnozí rolníci od pěstování kakaovníků upustili, situaci zhoršily požáry a sucha. O částečnou reformu trhu s kakaem se zasadil Mezinárodní měnový fond a Světová banka. Dnes se v Ghaně kakau věnuje asi 1,6 milionu lidí, kakaovníky pěstují v šesti regionech.
Cesta od kakaovníku k horké čokoládě je neuvěřitelně dlouhá. Na začátku je potřeba si uvědomit, že stromům plodícím kakaové boby trvá 5-15 let, než začnou vůbec kvést. Když už se tak stane, musejí rolníci počkat na velké bobule a ručně je sklidit - doslova odsekáním mačetou od větví. Z dužiny bobulí (správněji lusků) vyjmou samotné boby, které je potřeba několik dní fermentovat a pak sušit.
Kakaové boby poté putují do zpracovatelských závodů, kde se praží, melou a lisují. Výsledná hmota prochází separací, při které vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Teprve z takto vyrobeného kakaového prášku mohla být „namíchána“ Horká čokoláda – Arašídové máslo. Přidáním několika kapek aroma, cukru, sušeného odstředěného mléka a pár dalších ingrediencí vznikla dobrota, kterou si vychutnáte k snídani, svačině i večeři.
Konzumace se nedoporučuje lidem s alergií na laktózu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Nasypte 3-4 čajové lžičky horké čokolády (20g-26g) do šálku. Zalijte 200 ml horkého mléka nebo vody.
Čokoládový nápoj připravený s mlékem bude mít jemnější chuť a hustší a krémovější konzistenci.










Energetická hodnota: | 1550 kj / 370 kcal |
Tuky: | 2,8 |
z toho nasycených: | 1,6 |
Sacharidy: | 70 |
z toho cukry: | 68 |
Bílkoviny: | 12 |
Sůl: | 0,7 |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO - KARAMEL

HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO
