

Robusta Guinea Lokpo - zrnková káva
Macenta, nová zpracovatelská stanice na jihovýchodě Guineje, má velké cíle. Chce vyrobit nejlepší robustu na světě. Jak se jí to daří, můžete posoudit sami. Robusta Guinea Lokpo chutná po mléčné čokoládě s lískovými oříšky. Perfektně se hodí pro domácí espresso směsi, vyzkoušet ji můžete i filtrovanou.
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robusta Guinea Lokpo patří k těm, které mají střední až těžké tělo a poměrně výraznou chuť. Nicméně, i přesto, že jde o robustu, její kyselost je velmi jemná a krásná dochuť nezvykle dlouhá. V šálku této kávy rozpoznáte tóny mléčné čokolády, lískových ořechů a másla. Při pozorné degustaci odhalíte závan koření. Aroma je přiměřeně silné, decentně koriandrové.
Zkuste tuto kávu namíchat s vaší oblíbenou arabikou a připravit si tak skvělou domácí espresso směs. Poměry necháme na vás, můžete experimentovat podle chuti. Kvalitní robusty jsou vhodné také na filtr, tohle je jedna z nich. Vyzkoušejte ji.
Původ kávy
Region Macenta, ze kterého jsme tuto robustu přivezli, leží na jihovýchodě státu Guinea v západní Africe. Tropické, monzunové klima a na živiny bohatá půda ho předurčují k pěstování rýže, manioku, ořechů kola, palem, ale i čaje a kávy – především robusty. Kávovník robusta (Coffea canephora nebo Coffea robusta) je podobně jako kávovník arabský (Coffea arabica) stálezelený keř, kterému vyhovují podmínky tropických a subtropických lokalit. Má tužší, elipsovité listy a kvete malými bílými květy. Plodem obou kávovníků jsou peckovice obsahující nejčastěji 2 půlkulatá zrna. Specifikem zrnek robusty je zaoblenější tvar a rovná rýha (arabika mívá zrno protáhlejší a rýhu křivolakou). Rozdíl je samozřejmě i v chuti – káva upražená z robusty je výraznější, s vyšší hořkostí a jistou zemitostí.
Pokud jde o kofein, obsahuje ho až dvakrát více než arabika. Robusta Guinea Lokpo je zajímavá nejen krásnou, plnou chutí, ale také příběhem, který za ní stojí. Pochází totiž z nové zpracovatelské stanice Macenta vybudovaná pod horským masivem Ziama, což je přírodní rezervace zapsaná na seznamu UNESCO.
Tamní farma pěstuje kávovníky v souladu se zásadami udržitelného rozvoje (bez využití hnojiv i umělé závlahy), za stromy vykácené kvůli mladým rostlinkám kávovníků vysazuje nové a svým přístupem k dělníkům podporuje zachování jejich životního standardu. Macenta spolupracuje s místními drobnými farmáři a jejich sklizeň zpracovává velmi pečlivě. V tomto případě využila takzvanou honey metodu, která kombinuje oba klasičtější způsoby výroby, a to washed a natural.
„Medová“ káva vzniká tak, že dělníci zbaví kávové třešně slupky a zrnka obalená zbytky lepkavé, sladké dužiny suší rozložená na bambusových platech. Kávu při tom musí často prohrabávat a na noc přikrývat. Jen tak zabrání jejímu plesnivění. Celý proces bývá ukončen po 15-20 dnech. Káva zpracovaná tímto způsobem mívá vyváženou kyselost, harmonické tělo a intenzivní sladkost ovoce.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě.
- Na 1 šálek použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ROBUSTA INDIA MONSOONED zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
