+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

KAROB BIO (Ceratonia siliqua) - prášek

Kód: 1380

Toužíte po čokoládě ráno, v poledne i večer? Vyměňte ji občas za karob. Na vlákninu, minerály, vitaminy a antioxidanty bohatý prášek z lusků svatojánského chleba vám zaručí stejně slastný pocit a o něco menší výčitky svědomí. Je totiž bez přidaného cukru nebo jiných dochucovadel a má o mnoho méně tuku než čokoláda. A přesto z něj připravíte výtečné kakao, dezert nebo rovnou celou svačinu.

Velká balení:
Malá balení:
310 Kč /1000 g 31 Kč /100 g
Dodáme do středy, 7. 6. 2023
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč
Země původu
Země původu:
Španělsko
Chuť
Chuť:
Mléčná čokoláda
BIO
BIO:
Ano

Složení

Karob 100%

Chuť

Prášek Karob BIO chutná jako mléčná čokoláda a je přirozeně sladký. Má světle hnědou barvu, díky velmi jemné struktuře ho lze použít do nápojů nebo pokrmů určených k přímé konzumaci.

Původ

Strom, z jehož plodů se karob vyrábí, si historicky získal mnoho názvů. Mezi nejznámější patří pojmenování svatojánský chléb, chlebovník nebo chléb svatého Jana. Proč? Legenda praví, že jeho lusky zachránily před jistou smrtí svatého Jana Křtitele. Syn Zachariáše a Alžběty se na budoucí povolání kazatele odešel připravovat do pouště. Protože šlo o velkého asketu, živil se jen tím, co našel. Kořínky a plody rostlin, hmyzem, medem divokých včel. Lusky karobu byly tím, co mu dodávalo energii svůj náročný úkol zvládnout. Když se stal kazatelem, připravoval lid na příchod Vykupitele. Byl příkladem ctnosti, v řece Jordán pokřtil mnoho lidí. Stejně jako Ježíše Krista.
Není tedy divu, že si lusky (struky) onoho stromu získaly velkou popularitu. Svatojánský chléb čili rohovník obecný (Ceratonia siliqua) patří ke starým kulturním rostlinám, existuje více než 4000 let. Původně byl rozšířen zřejmě na Arabském poloostrově a ve východní části Středomoří. Dnes se pěstuje v Řecku, Itálii, ale také Mexiku, USA,  Chile, v jižních oblastech Afriky a Austrálie.
Rohovník není strom právě vysoký. Dosahuje maximální výšky kolem 15 metrů. Má polokulovitou korunu, 10-20 centimetrů dlouhé, kožovité listy. Kvete nenápadnými, červeno-zelenými květy. Protože jde o rostlinu čeledi bobovitých, je plodem rohovníku kožovitý lusk. Obvykle velký 10-30 centimetrů, obsahující 4-10 semen. Lusky mají tmavě hnědou barvu. Semena uložena ve sladké dužině, jsou vejčitá, mírně zploštělá a ve zralém stavu vynikají mimořádnou tvrdostí. Dříve se používala jako závaží udávající hmotnost drahých kamenů. Od jejich názvu (arabsky kharrub, řecky kerátion) byl později odvozen karát.
Lusky je potřeba ze stromů sklidit ve chvíli ideální zralosti. Ta nastává mezi srpnem a říjnem. Je nezbytné, aby byly dostatečně suché, nesmí zmoknout, protože by mohly plesnivět. Je zapotřebí je otevřít, zbavit semen, vypláchnout a dosušit, aby se aktivovaly potřebné enzymy. Nakonec jsou lusky mlety na velmi jemný hnědý prášek, podobně jako pšenice.
Zatímco čokoláda obsahuje povzbuzující kofein, v karobu ho nenajdeme. V jeho dužině se nachází glukóza a fruktóza, bílkoviny, vitaminy A, B a D, draslík, vápník, hořčík a stopové prvky jako železo, měď, chrom, nikl. V porovnání se zmíněnou čokoládou má až 17krát méně tuku. O to více obsahuje zdraví prospěšné vlákniny. Z karobu lze vyrobit sirup, pálenku, používá se k zahušťování potravin. Karobovou mouku si oblíbili lidé s intolerancí laktózy a lepku. Využití karobu je skutečně široké. A jeho přínosy značné. Díky výše zmíněnému složení je zdravým zdrojem energie, jeho vláknina podporuje správné trávení, podílí se na regulaci hladiny cukru v krvi.
V roce 2016 činila celosvětová produkce karobu kolem 160 tisíc tun. Mezi největší dodavatele patří Portugalsko, Španělsko, Itálie a Maroko.

Herbář a blahodárné účinky:

Karob
Karob

Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny

Ukázka balení čokolády a kakaa

Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.

Návod na přípravu

Vhodné pro přípravu lahodného kakaa. Může se připravovat s klasickým mlékem, se sójovým mlékem nebo s mlékem rýžovým. Skvěle se taktéž hodí na pečení dezertů.

Chuť a tóny:
Intenzita

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz
Nutriční hodnoty / 100g karobového prášku
Tuky: 0,65 g
Energetická hodnota: 929 KJ / 222 kcal
z toho nasycených: 0,09 g
Sacharidy: 49 g
z toho cukry: 40,5 g
Vláknina: 9 g
Bílkoviny: 4,6 g
Sůl: 0,09 g
Pomozte ostatním při výběru:

Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:


KAKAO EXTRA BRUT  (22/24) - kakaový prášek
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

KAKAO EXTRA BRUT (22/24) - kakaový prášek

Kakaový prášek Extra Brut je skutečně originální záležitostí. Směs vyrobenou z nejkvalitnějšího kakaa ocení čokoholici, cukrářky i mámy malých dětí. Těm prvním bude zárukou vynikající chuti, druhým poskytne prostor pro nekonečnou kreativitu a třetím pomůže s večerním uspávacím rituálem. Poctivé kakao se zkrátka nikdy neztratí. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
729 Kč /1000 g 73 Kč /100 g
Dodáme do středy, 7. 6. 2023

KAKAOVÝ PRÁŠEK - EKVÁDOR (22/24)
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

KAKAOVÝ PRÁŠEK - EKVÁDOR (22/24)

V Ekvádoru mají své kakao natolik rádi, že ho považují za symbolický produkt země. A mají pro to dobré důvody. Ekvádorské kakaovníky totiž rostou v jedinečném ekosystému povodí Amazonky, což se promítá do unikátní chutě jejich plodů, navíc poskytují malým domorodým komunitám slušnou obživu. Čím očaruje vás? Jemnou vůní a skvostně intenzivní chutí. Kakaový prášek z Ekvádoru pozvedne každý nápoj nebo pokrm na božskou manu. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
737 Kč /1000 g 74 Kč /100 g
Dodáme do středy, 7. 6. 2023

HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO

Protřepat. Nemíchat. Nebo naopak. Výhodou horké čokolády v prášku je, že příprava zabere přesně tolik času, kolik chcete. Kdo si rád hraje, může rozmíchat kakaovou kašičku a zalít ji horkým mlékem. Kdo spěchá, tomu stačí protřepat pár lžiček kakaa s mlékem v zavřené sklenici. Kdo si chce vyhodit z kopýtka, přidá rum, koho honí mlsná, ozobí nápoj šlehačkou. Jak si ho dáte vy? Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
560 Kč /1000 g 56 Kč /100 g
Dodáme do středy, 7. 6. 2023
Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »