Kolumbie Embrujo Anaerobic Natural - Micro Lot
Věděli jste, že embrujo je španělsky zázrak nebo kouzlo? Teď už to vědět budete. A když ochutnáte arabiku Kolumbie Embrujo Anaerobic Natural, zjistíte, proč v jejím názvu tohle slovo hraje prim. Je totiž skutečně kouzelná. Spojuje tradiční způsob pěstování a inovativní variantu zpracování. Díky anaerobní fermentaci získala výrazně sladkou, komplexní chuť a jedinečné, intenzivní aroma.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Kolumbie Embrujo Anaerobic Natural má doslova fascinující chuťový profil. Poznáte v něm ostružiny, červené ovoce a kakao, jemnou nasládlost a mírnou kyselinku. Tato káva vám udělá radost připravená ve french pressu i pákovém kávovaru. Její jedinečné tóny skvěle rozvine i cold brew.
Původ kávy
Tohle je káva s velkým K! Kolumbie Embrujo Anaerobic Natural pochází z farmy Finca El Embrujo, která leží v nadmořské výšce 1 450 – 1 900 metrů. Oblast Anserma v kolumbijském regionu Caldas před více než 50 lety učarovala otci současného majitele natolik, že v ní koupil prvních 12 hektarů půdy. Farmu postupně rozšiřoval, takže dnes už dosahuje rozlohy 170 hektarů. A péči o kávovníky převzal jeho syn Ignacio Rodriguez.
Jeho misí je vyměnit tradiční přístup ke zpracování kávovníkových třešní za moderní, inovativní a „kouzelný“. Vybral si tedy anaerobní fermentaci čili kvašení bez přístupu kyslíku. Co to znamená? K anaerobní fermentaci je zapotřebí vybrat jen stoprocentně zralé plody, proto je dělníci sbírají ručně. Pokud by náhodou pozornosti sběračů nějaká nekvalitní třešeň unikla, odhalí ji dělnice během ručního třídění. Naprosto dokonalá sklizeň je částečně zbavena slupek, rozsypána do neprodyšných pytlů a umístěna do nádrží s vodou. Tak, v prostředí bez kyslíku (kterému se říká anaerobní), fermentuje až 100 hodin. Farmář během té doby sleduje obsah cukru a pH v pytlích až do okamžiku, kdy uzná fermentaci za ukončenou. Nakonec je potřeba kávu z pytlů vysypat, pomalu vysušit, vyčistit a nechat odpočívat. Až po potřebném „relaxu“ může káva vyrazit k zákazníkovi.
Ignacio Rodriguez je známý svým pozitivním přístupem k ochraně přírody – vodu a slupky z kávových třešní využívá jako hnojivo pro kávovníky, jeho zpracovatelský závod je poháněn solární energií. Zároveň podporuje místní ženy, když jich necelou padesátku celoročně zaměstnává. Mnohé z nich jsou svobodné matky, které jsou na příjmu z farmy existenciálně závislé.
Až budete ochutnávat kávu Kolumbie Embrujo Anaerobic Natural, vzpomeňte si na cit, jaký do ní vložil nejen majitel farmy, ale i každý z jeho zaměstnanců. A buďte si jisti, že máte příležitost popíjet kávu nejen chuťově skvostnou, ale zároveň i trochu kouzelnou.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy, na filtr V60 dejte 1g kávy na 14 ml vody.
- Šálek zalijte nebo nechte protékat přes filtr vodou o teplotě 94°C.