

MALAWI PB - zrnková káva
Možná už svou vlajkou odkazuje Malawi ke kávě. Dole zelená jako keře, uprostřed červená jako plody a nahoře černá jako samotný nápoj. Nezvykle kulatá zrna z jihovýchodní Afriky si získávají světové renomé. Malá síť farmářských družstev produkuje kávu mimořádně zajímavou. Ta rostoucí na jihu země v sobě spojuje chuť červeného ovoce, čokolády a bylinek. V závěru probleskují tóny koření. A unáší vás do daleka…
Složení
Arabica 100%Chuť
Káva Malawi PB potěší každého, kdo má rád mírnou až střední kyselost, ovoce i čokoládu. Tohle všechno a ještě bylinky s trochou pikantnosti v závěru. Stoprocentní arabika navíc voní jemně ovocně-květinově a její crema je lehká, ale soudržná.
Původ
Kávovníky přivezli do Malawi prý skotští misionáři. Jenže všechny keře zničila houbová choroba. Ačkoli to tehdy znamenal téměř jistý konec kávy v této malé africké zemi, o vysazení se znovu pokusil výzkumný pracovník z Etiopie. A podařilo se! Jeho kávovníky odrůd Gesha a Agaro se ujaly. Stalo se tak počátkem 20. století a později k nim přibyly odrůdy Caturra, Catimor, Catuai a další. První družstvo vzniklo v Malawi v roce 1946, jmenovalo se Mzuzu Coffee Planters Cooperative Union Limited.
Jak vidno, káva nemá v Malawi stoletou historii, na druhou stranu se ale tamní sklizeň stává čím dál populárnější. Naprostou většinu bobulí zpracovávají farmáři promýváním, díky němu si zrna zachovávají čistou a sladkou chuť. Celý proces začíná namočením červených kávových plodů do vody a separací nezralých kusů. Pak se bobule protlačí drticími plechy, které odstraní kožovitou slupku. Následuje několikadenní fermentace v kvasných kádích. Během ní se přirozeným chemickým postupem rozpustí bílá sladká dužina obalující kávová zrna. Nakonec je potřeba zelenou kávu usušit, a to buď v sušičce, nebo na přímém slunci.
Káva Malawi PB se vyznačuje atypicky kulatými zrnky. Říká se jí také perlová káva a je, s trochou nadsázky, podobně vzácná jako říční perly. Tvar získává díky tomu, že v kávové třešni se místo obvyklých dvou semen vyskytuje jen jedno. Farmáři taková zrna oddělují, protože bývají aromatičtější a obvykle i sladší než běžná. Krom toho káva PB (peaberry) velmi zajímavě vypadá.
V Malawi kávu sklízejí od dubna do září. V zemi se subtropickým podnebím totiž dvakrát ročně přichází období dešťů – od října do listopadu a od května do června. Kávovníkům vysoká vlhkost prospívá, ale plody mohou dozrávat jen při dostatku dlouhých a slunečných dnů. Teploty se v zemimění sezónně a v souvislosti s nadmořskou výškou mohou dosahovat značných rozdílů. Není neobvyklé, že v červenci například na náhorní plošině Nyika mrzne. Pokud jde o zemědělství, právě ono se stará o velkou část příjmů z malawského exportu. Do světa putují nejčastěji tabák, cukr, čaj a bavlna. Jak už jsme zmínili, v posledních letech se k nim přidává i vysoce jakostní káva.
Kávu v Malawi produkují malé sítě kávových družstev a pět větších podniků položených na jihu země. Podle odhadů jde o 3-4 tisíce drobných zemědělců, kteří ročně vyrobí a zpracují kolem 350-450 tun kávy. Většina plantáží v Malawi je položena v nadmořské výšce 900-1 200 metrů nad mořem, malé farmy ale vysazují kávovníky až do 2 500 metrů nad mořem. Kávu pěstují nezastíněnou. Na závěr je vhodné uvést, že v kávovém průmyslu Malawi pracuje několik tisíc velmi chudých žen. Prostřednictvím družstev se jim daří vyjednat férové výkupní ceny kávy a zlepšit životní situaci svých rodin.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

GUATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 zrnková káva
